Od čega će najviše zavisiti budućnost finansijskog tržišta?

Izvor: B92, 05.Apr.2019, 17:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od čega će najviše zavisiti budućnost finansijskog tržišta?

Budućnost finansijskog tržišta je u saradnji fintekova i banka, izjavio je danas geneneralni direktor kompanije SAGA Nebojša Bjelotomić na Digitalnom samitu Zapadnog Balkana.

Ta saradnja će olakšati građanima i privredi i omogućiti da finansijske usluge budu brže i stalne, poručio je Bjelotomić na panelu "FinTec h" (finansijske tehnologije).

On veruje da je digitalizacija velika šansa za Srbiju koju svi treba da iskoriste.

Kako je rekao Tanjugu, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << predstavnici bankarskog sektora i finteka, kao i IT sektora iz kojeg on dolazi, saglasili su se na panelu budućnost u saradnji fintekova i banaka i da je "disrupcija" fintekova teško izvodljiva na malim tržištima.

"A čak i na velikim tržištima banke, s obzirom da banke imaju korisnike i njihovo poverenje. Tako da je mnogo lakše sarađivati sa bankama nego pokušati da ih izmestite".

Bjelotomić ističe da IT stručnjaci i fintek u saradnji sa bankama, tek tako zajedno, omogućavaju korisnicima brže i lakše da dođu do bankarskih usluga.

Objasnio je da FinTec h predstavljaju startap preduzeća koja po svojoj definiciji treba da imaju brzo rastući model, ali i inovacije u smislu bankarskih usluga, tako da omogućavaju nešto što do sada nije bilo lako i brzo dostupno korisnicima.

Prema njegovim rečima, glavni preduslov za uspeh Finteka je veličina tržišta i to čini da srpsko tržište nije preterano atraktivno za fintek.

"Ali, ova inicijativa približavanja zemalja Zapadnog Balkana bi pomogla da se fintek razvije na ovim prostorima, pošto bi se uvećalo tržište na kome fintekovi mogu da deluju", naveo je Bjelotomić.

On je na panelu rekao da ako pogledamo neka druga tržišta koja su konkurencija tržištu EU, odnosno SAD i Kinu, vidimo da u Kini WeChat čini čuda u smislu plaćanja, povećanja broja transakcija i toga koliko je lako napraviti transakciju.

“I to svega za nekoliko godina. WeChat ne postoji ni deceniju, a njegova funkcinonalnost je ispod pet godina”, dodaje on.

Kako je rekao kao IT-jevac, ovo nije dramatičan momenat za bankare koliko je pokušaj da se napravi neki ekosistem u kome će plaćanje ići mnogo lakše, sa možda manje igrača u lancu nego što je to do sada slučaj, i u cilju smanjenja troškova i kompleksnosti transakcija.

“Ne mislim da je ovo preterano dramatično za banke, ali mislim da je jako dobro”, rekao je Bjelotomić.

IT-ijevci u Srbiji se šale, navodi, i kažu da je naše bankarsko tržište imalo “Telenor moment”, jer onog trenutka kada se pojavila Telenor banka ođednom su sve banke živnukle i krenule da budu vrlo inovativne i da IT-jevce “vuku za rukav” iIi imaju ideje.

“Dosta stvari koje trenutno radimo je na incicijativu banaka, poznavanje klijentske baze i njenih potreba leži u bankarskom sektoru. Nama je velika stvar kao IT firmi koja pretenduje da ne bude samo na ovom tržištu nego da se širi, to domensko znanje koje dobijamo od lokalnih banaka”, kaže Bjelotomić.

Osvrnuo se na razvijena tržišta, poput SAD, na kojima fintekovi postaju deo banaka, zadržavaju svoju autonomiju, ali su i komlemetarni i zajedno korisnicima daju ono što je potrebno.

“To je lak i stalan pristup i sve ono što digitalizacija i automatizacija donose”, naglasio je Bjelotomić.

Na Digitalnom samitu juče se, kaže, čulo da je digitalna transformacija vezana za promenu biznis modela.

“To je nešto što i FinTec h tera banke da rade, da promene donekle svoj biznis model, da budu brže i to je nešto što je pozitivno iz ugla korisnika, FinTec h tera banke da budu brže”, navodi Bjelotomić.

Smatra da su automatizacija i digitalizacija neminovnost.

“Ali, kada pričamo o bankarima, iako će gomila usluga i transakcija biti verovatno digitalizovano, ako isti set algoritama bude odlučivao za sve nas, onad će nam svima bisti isto. Ljudi imaju potrebu da budu različiti”, rekao je Bjelotomić.

Upravo tu vidi potrebu za bankarima u budućnosti jer će tu biti njihova glavna uloga, a to je da budu savetodavci klijetima.

Govoreći o svojoj kompaniji, naveo je da je SAGA kompanija koja na našem tržištu posluje već 30 godina i da je to klasičan sistem integrator, koji je u poslednjoj deceniji napravio velike iskorake ka softverskom inženjeringu i razvoju softverskih usluga.

"U tom naporu je SAGA došla i do finansijskog tržišta i krenula da pravi aplikacije i rešenja za tu oblast. Mi se svesno nismo fokusirali da budemo fintek u smislu da budemo disruptuvni ka bankarskom tržištu, već sarađujemo sa bankama jer banke poseduju veliko domensko znanje. I sa njima, kao sa velikim bazama korisnika, mnogo je lakše doći do tih korisnika i uraditi ono što je poenta finteka, a to je da se olakšaju i ubrzaju usluge i učine dostupne korisnicima".

Kaže da SAGA već desetak godina M banking i E banking rešenja, kao i da od skoro razvija rešenje i za virtuelnog asistenta koji je implementiran u Rajfajznen banci još pre oko godinu i po dana.

"Razvijamo i druga rešneja koja bankari smatraju da su im potrebni, u smislu razvoja alata za njihovo efikasnije poslovanje i za podizanje zadovljstva njihovih korisnika", dodao je Bjelotomić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.