Novi Continental točkovi – The New Wheel Concept

Izvor: Tech-Lifestyle.com, 01.Dec.2017, 21:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi Continental točkovi – The New Wheel Concept

Budućnost automobilizma je u električnom pogonu koji će brže ili sporije u potpunosti zameniti pogon sa unutrašnjim sagorevanjem. Specifičnost vožnje električnih automobila ogleda se i u tome što fazu kočenja i usporavanja, vozila koriste za rekuperaciju (prikupljanje) električne energije. Tada se pogonski elektro motor pretvara u generator koji pokreće kinetička sila vozila koje se još kreće uz pomoć inercije bez potrebe za pogonom. Radom, u tom trenutku, generatora ostvaruje se određena kočiona sila koja usporava vozilo. Naravno, ona nije dovoljna za efikasno kočenje potrebno u saobraćaju, pa je glavni posao kočenja prepušten kočionom sistemu, pogotovo na osovini koja nije pogonska i na kojoj se ne stvara kočiona sila.

Kod električnih vozila, znatno je manja potreba upotrebom kočnica, pa klasični diskovi od livenog gvožđa postaju podložni koroziji, koja smanjuje koeficijent trenja i sile kočenja. Prema konceptu koji predlaže Continetal točak je dvodelan i čine ga dosadašnji tradicionalni prsten koji je i dalje nosač pneumatika, ali se „srce“ odnosno centralni deo točka i disk postali integralni i tako se učvršćuju na glavčinu. Oba dela su izrađena od aluminijuma uključujući i kočioni disk, a dodatna specifičnost je da su kočione čeljusti smeštene unutar diska, umesto spolja, što dozvoljava disk većeg prečnika, što je dobro i za kočenje i za hlađenje samog diska.

Nastavak na Tech-Lifestyle.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Tech-Lifestyle.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Tech-Lifestyle.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.