Izvor: Tech-Lifestyle.com, 29.Feb.2024, 13:03

Najnovije nadogradnje Wi-Fi mreže sedme generacije su zvanično dostupne

Wi-Fi alijansa sada zvanično sertifikuje uređaje koji podržavaju Wi-Fi 7, narednu generaciju bežičnog internet-a za kućne mreže. Sertifikacija garantuje da će Wi-Fi 7 uređaji međusobno raditi ispravno, a 2024. godine očekujemo nove tehnološke proizvode kao što su telefoni, laptopovi i ruteri koji će podržavati ovaj standard, a koji bi mogli doneti ogroman skok u brzini i efikasnosti čak i u poređenju sa Wi-Fi 6e.
U svom saopštenju, alijansa navodi da će Wi-Fi 7 biti bolji od trenutnih standarda za stvari poput strimovanja visoke propusnosti i bežičnog igranja sa niskom latencijom, što je ključno jer virtuelna stvarnost postaje popularna, a ljudi i dalje rade od kuće i putuju do svojih kuhinjskih stolova ili kancelarija kako bi komunicirali sa kolegama preko Zoom-a. Wi-Fi 7 je prva generacija koja je konstruisana od početka za 6GHz opseg – brži, širi deo bežičnog spektra koji su prvo koristili Wi-Fi 6e uređaji.
Možda ste primetili da već postoje ruteri koji podržavaju Wi-Fi 7, u pravu ste. Ruteri su već dostupni na tržištu od kompanija poput Netgear, TP-Link i Eero, pri čemu su prva dva stigli pre nekoliko meseci. Možda će ili možda neće dobiti sertifikat – postojeći Wi-Fi 6 ruteri kompanije Eero se ne pojavljuju u pretrazi sertifikovanih proizvoda alijanse. To ne znači da neće dobro funkcionisati sa Wi-Fi 7 uređajima u budućnosti, ali sertifikacija omogućava kompanijama da garantuju njihovu kompatibilnost.
Ništa se nije promenilo u vezi sa Wi-Fi 7. On i dalje nudi dvostruku širinu kanala – od 160MHz do 320MHz – u poređenju sa najbržim uređajima na standardima Wi-Fi 5, 6 ili 6e, što znači mogućnost bežičnog preuzimanja brzinom od preko dva gigabita u sekundi.
Takođe će predstaviti Multi-Link Operation (MLO), što je suštinski agregacija bežičnih veza – povezivanje veza preko dva ili tri opsega, 2.4GHz, 5GHz i 6GHz, što vam pruža veću brzinu i stabilnost, s obzirom da napuštanje opsega ne znači da morate ponovo da se povežete sa drugim.
MLO takođe nudi prednost u latenciji. Obično su veze uređaja ograničene vazdušnim vremenom – vremenom koje je potrebno ruteru da prođe kroz druge uređaje u redu za slanje paketa preko mreže. Sva tri opsega su dostupne istovremeno, postoji „vrlo visoka verovatnoća da se taj paket odmah dostavi“.
To bi moglo biti važno ako je vaša mreža spora, iako neki ruteri možda neće podržavati povezivanje sa sva tri opsega istovremeno. Na primer, jeftiniji ruter može povezivati samo dva opsega u isto vreme. To je bolje od sadašnjeg stanja, gde najbolji ruteri podržavaju samo jedno povezivanje po uređaju. Ako vam je važno iskoristiti sve mogućnosti Wi-Fi 7 standarda, verovatno ćete morati da izdvojite više novca.
Postoje i druge sitnice novog standarda o kojima alijansa kaže da će značiti veću efikasnost, protok i stabilnost, a uređaji koji podržavaju Wi-Fi 7 biće kompatibilni sa prethodnim verzijama Wi-Fi mreže. Stariji uređaji neće direktno imati koristi od novih funkcija na Wi-Fi 7 ruteru. Za sada je najbolje razmišljati o novom Wi-Fi 7 ruteru kao o unapređenoj infrastrukturi – planu za budućnost.

Nastavak na Tech-Lifestyle.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Tech-Lifestyle.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Tech-Lifestyle.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.