NEVEROVATAN PODVIG: SRBIJA prva u regionu, a 14. u svetu po razvoju informatičke bezbednosti

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Jan.2020, 19:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NEVEROVATAN PODVIG: SRBIJA prva u regionu, a 14. u svetu po razvoju informatičke bezbednosti

Nije mala stvar...

-Međunarodno priznanje i visoko mesto na ovoj listi ostvarili smo pre svega usvajanjem dobrih propisa, zaštitom digitalnih servisa i podataka, reagovanjem na incidente i uspešnom borbom protiv visokotehnološkog kriminala-.

Državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić saopštila je da se prema razvoju informacione bezbednosti Srbija nalazi na najvišoj poziciji među zemljama u regionu, prema rang listi koju >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << utvrđuje Akademija za e-upravu Republike Estonije.

Na listi od ukupno 144 zemalja formiranoj prema nacionalnom indeksu informacione bezbednosti, Srbija zauzima 14. mesto.

"Međunarodno priznanje i visoko mesto na ovoj listi ostvarili smo pre svega usvajanjem dobrih propisa, zaštitom digitalnih servisa i podataka, reagovanjem na incidente i uspešnom borbom protiv visokotehnološkog kriminala", rekla je državna sekretarka, ističući značaj zaštite sistema i informacija kritične infrastrukture za efikasnost digitalizacije.

Ona je za ovu godinu najavila da će Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija nastaviti sistemski razvoj informacione bezbednosti, donošenjem podzakonskih akata nedavnog usvojenog Zakona o izmenama i dopunama Zakona o informacionoj bezbednosti, uspostavljanjem Evidencije operatora IKT sistema od posebnog značaja, kao i pripremom nove strategije razvoja informacione bezbednosti u RS.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.