Izvor: Tech-Lifestyle.com, 21.Apr.2017, 17:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mobilni, laptop i desktop u jednom – HP Elite X3

Zaokružen sistem, Novo Windows iskustvo
Mali broj aplikacija, Sporiji odziv Lap i Desk dock-a











Microsoft je svojim poslednjim telefonima omogućio da po potrebi budu i desktop računari. Dovoljno je da ih stavite na „dok“ koji je povezan s monitorom, tastaturom i mišem, i zabava je spremna. Microsoft Windows 10 je pravljen tako da bude platforma za sve računare, a HP je to iskoristio i napravio multi funkcionalni telefon.
Telefon, laptop i desktop u jednom uređaju? Skoro da je tako. HP Elite X3 je zapravo telefon. Kada želi, može da bude „pamet“ laptopa, ili da izigrava desktop. Drugu i treću funkciju ne može da obavlja sam – treba mu pomoć dodatnog „glupog“ hardvera. U bilo kojoj varijanti, telefon je mozak a ostalo je samo periferija.
Kako god da okrenete, radite sa Windows 10 Mobile OS i aplikacijama za Mobile, osim u slučaju da vam ne zatrebaju desktop aplikacije. Onda u web okruženju koristite sve ono što Mobile Windows ne može da vam pruži.
Desktop
Da bi od telefona napravili desktop, potrebno vam je nekoliko sastojaka. Glavni je Desk Dock, nešto kao baza za telefon. Spreda je samo postolje za telefon, a pozadi su priključci za periferiju – tastaturu, miša (preko USB-a), za monitor (Display Port), mrežu, USB Type-C i napajanje. Zašto je izostao HDMI priključak? Verovatno zato što je ovo business first, ali možete kupiti adapter. Na vama je da izaberete omiljenu periferiju. Dock podržava i bežičnu tastaturu i miša, a za monitor imate samo jedan priključak.
No, na kraju smo sve povezali i probali tu jedinstvenu mešavinu. U početnom meniju imate (naravno) samo aplikacije koje su na telefonu, dok na „desktopu“ možete pokrenuti samo nekolicinu. Ostale, malo egzotičnije, se pokreću isključivo na telefonu. MS Office – u svojoj ultra lagnoj verziji – pristojno radi. Prednost velike hardverske tastature ne može ništa da zameni. Ako nemate miša, ekran telefona služi kao tačped. Ako imate miša, onda je udobno i pretraživanje interneta. Opet, otvarate tabove koji su ostali na telefonu, pa ako neki zatvorite, biće zatvoren i u telefonu.

Nastavak na Tech-Lifestyle.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Tech-Lifestyle.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Tech-Lifestyle.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.