Marketing Summit Belgrade: Marketing pobeđuje!

Izvor: marketingITD.com, 14.Apr.2014, 17:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Marketing Summit Belgrade: Marketing pobeđuje!

Više od 300 učesnika iz zemlje i regiona prisustvovalo je 10. aprila na prvoj konferenciji Marketing Summit Belgrade, čiji je slogan Marketing pobeđuje u zemlji, regionu i svetu. Konferenciju je organizovao regionalni trgovački magazin InStore u saradnji sa slovenačkom Poslovnom akademijom Finance.
Na Marketing Summitu govorilo se o tome šta je važno za uspešan marketing, stručnjaci su predstavili analize trenutnih marketinških izazova u zemlji i regionu i upozorili na buduće, koji nas očekuju brže nego što pretpostavljamo. Uticaj digitalne sfere na oblast marketinga polako dostiže svoj vrhunac, o čemu se govorilo kao o izazovu koji poslovanje mora iskoristiti i iz njega izvući što veću dobit.
Izvršni direktor za brend menadžment kompanije Gorenje, Aleksander Uranc, preneo je iskustva sa aspekta strateškog planiranja i približio posetiocima kako je marketing pomogao kompaniji Gorenje.
Dejan Vujović, direktor marketinga i istraživanja kompanije Ipsos Strategic Marketing, predstavio nam je neke od najrelevantijih podataka istraživanja direktora marketinga (CMO) u Srbiji. Saznali smo tako da čak 51 odsto direktora marketinga smatra da se marketing u Srbiji kreće u lošem pravcu, da je 44 odsto direktora potvrdilo da im je smanjen budžet za marketing, i da čak 58 odsto kompanija u Srbiji nema dovoljno ljudi na poslovima marketinga.
Potpredsednik Atlantic grupe Srećko Nakić govorio je o koordiniranju brendova i njihovoj distribuciji, kao i o pripajanju novih brendova onim već postojećim.
Jedan od najomiljenijih domaćih brendova, čokoladna bananica, težak je 8 miliona €. #MarkettingSummit
— marketing ITD (@marketingITD) April 10, 2014

Kako se gradi portfolio brenda i kako pomoći brendu da ojača nakon krize? bila je tema na koju je govorio Aleksandar Poznanić, direktor marketinga u kompaniji Jaffa. Trogodišnja pull strategija pokrenuta u ovoj kompaniji kao i veliki broj aktivnosti na mestima prodaje doprineli su osveženju brenda Jaffa cakesa. Kompanija je spojila stručnjake iz multinacionalnih kompanija sa svojim stalnim zaposlenima, kao i sa tek svršenim studentima, kako bi svi zajedno radili na strateškom planiranju koje je postiglo odlične rezultate i poboljšalo brend. Aleksandar ističe da je uključivanje studenata u tim takođe bio važan deo nove strategije u marketing timu.
Darko Dujič, Head of Performance - Google Adriatic, govorio je o tome kako je digital promenio odluke o kupovini i šta to znači za marketing:
"Stari principi ne vode vas do novih uspeha." Darko Dujic (Head of performance Adriatic, Google) #MarketingSummit
— marketing ITD (@marketingITD) April 10, 2014

O temi: Akvizicija i nastavak rasta brendova pričala je Mina Sretenović, brend menadžerka Nectar kompanije, a o budućnosti marketinške prakse govorila je Gabriella Pacso, CEE SWG Marketing and Communications leaderIBM.
U nastavku veoma kvalitetnog programa, na temu prilagođavanja tržišta i ujedinjavanja prodaje i marketinga govorio je direktor kompanije VIP mobile Dejan Turk. Istaknuta je otvorenost kompanije VIP mobile ka ekološkim akcijama raznih vrsta.
Kako su se lokalni brendovi pripajali globalnim brendovima, objasnio je Nikola Kostoski, Bussines Strategy director Delhaize grupe za Srbiju, Bosnu i Crnu Goru. Delhaize grupa ističe važnost istraživanja tržišta i značaj povratnih informacija od strane potrošača, kao važnu osnovu svakog strateškog planiranja.
Zenel Bagatelj, osnivač Valicon grupe predstavio nam je činjenično stanje sukoba regionalnih, globalnih i lokalnih brendova. Svoju temu nazvao je „Star Wars Trilogy“ i objasnio kakvu to ravnotežu brendovi moraju uspostaviti.

Marketing Summit zvanično je zatvoren okruglim stolom na temu „Šta je najbitnije za uspešan marketing u Srbiji a i šire?“ Moderator diskusije bio je Srđan Bogosavljević, a govorili su Dimitar Andonov, direktor marketinga (Coca Cola), Saša Ćirić, direktor marketinga i razvoja (Frikom AD), Vana Henriksen, direktor sektora za marketing komunikacije (SBB) i Aleksandra Brank, marketing direktor CE regiona (Bisnode).
Marketing, dakle, nisu samo ustaljeni šabloni koje kompanije primenju zarad profita. Iz primera govornika proistekao je univerzalni zaključak: svaku marketinšku komunikaciju moramo neprestano nadograđivati i poboljšavati, jer prvobitne strategije u današnjem vremenu često izgube korak s vremenom. Svako znanje o marketingu mora spontano bivati prošireno i primenjivano u praksi, kako povratna informacija i profit ne bi izostali.
The post Marketing Summit Belgrade: Marketing pobeđuje! appeared first on marketingITD.

Nastavak na marketingITD.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta marketingITD.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta marketingITD.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.