„Ljute ptice” saveznici špijunskih agencija

Izvor: Politika, 28.Jan.2014, 23:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Ljute ptice” saveznici špijunskih agencija

Američka i britanska obaveštajna služba dobijaju mnogo ličnih podataka preko aplikacija za igrice, mape i društvene mreže na pametnim telefonima, otkrivaju Snoudenovi dokumenti

Dokumenta koja je obelodanio bivši službenik američke Nacionalne bezbednosne agencije (NSA) Edvard Snouden ukazuju da špijunske agencije imaju moćnog saveznika u popularnoj igrici „Ljute ptice” (Angry birds) i drugim aplikacijama za pametne telefone širom sveta.

Američka NSA i >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << britanska GCHQ dobijaju mnogo ličnih podataka preko aplikacija za igrice, mape i društvene mreže na pametnim telefonima koje poseduje milijardu ljudi, pokazuju dokumenti koje su objavili „Njujork tajms”, „Gardijan” i „Propublika”, a prenosi Beta.

Na taj način prikupljaju se podaci o lokaciji korisnika, polu, pa čak i političkoj naklonjenosti ili seksualnoj orijentaciji, prenela je agencija AP.

Najupečatljiviji primer za to je zarazna „Engri birds”, igrica u kojoj se ljute ptičice bore protiv prasića i koja je skinuta 1,7 milijardu puta širom sveta.

„Njujork tajms” je preneo da se u jednom izveštaju britanske obaveštajne službe iz 2012. godine navodi na koji način mogu da se „izvuku” informacije iz telefona na koje je instalirana ova igrica, a koji imaju operativni sistem android.

Iz podataka koji mogu da se izvuku iz ove i drugih aplikacija može da se odredi gde je telefon povezan, koji sajtovi su posećivani, koji dokumenti skidani sa interneta i ko su prijatelji korisnika.

Američka agencija NSA nije direktno komentarisala izveštaj, ali je navela u saopštenju da komunikacije osoba koje nisu „validni obaveštajni ciljevi” nisu od interesa za tu agenciju. „Svaka implikacija da je NSA pri sakupljanju stranih obaveštajnih podataka usmerena na komunikacije običnih Amerikanaca na pametnim telefonima ili društveni medijima nije tačna”, navodi se u saopštenju NSA.

Dodaje se dalje da je NSA ovlašćena po zakonu da sakuplja validne strane obaveštajne podatke bez obzira na sredstva koje koriste „mete”.

Britanska obaveštajna služba je navela da ne komentariše obaveštajna pitanja, ali da je njena aktivnost „dozvoljena, potrebna i srazmerna”.

Interesovanje obaveštajnih agencija za mobilne telefone i mreže na kojima rade dokumentovano je u više ranijih izveštaja koje je otkrio Snouden, ali fokusiranje na aplikacije pokazuje kako naizgled bezazleni programi mogu da budu pretvoreni u instrumente špijuniranja, navodi agencija AP.

R. S.

objavljeno: 29.01.2014

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.