Kinez špijunirao Amerikance preko društvene mreže

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Avg.2020, 13:23

Kinez špijunirao Amerikance preko društvene mreže

Kaže da je osećaj "kao zavisnost"...

Kinez Dikson Džun Vei Jeo priznao je na američkom sudu da je prikupljao osetljive informacije za kinesku obaveštajnu službu. Zvaničnicima je rekao da je iskoristio neumorni algoritam profesionalne društvene mreže, LinkedIna, kako bi pronašao nove kontakte u američkoj vladi i vojsci.

Prema pisanju lista Washington Post, Jeo je koristio akademski paravan kako bi putovao u SAD i došao do osetljivih informacija u korist Pekinga.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
Na društvenoj mreži LinkedIn hteo je da pronađe kontakte za koje je smatrao da bi mogli da imaju ove delikatne informacije, a u tome mu je, kako je i sam rekao, uveliko pomogao LinkedInov algoritam za traženje novih kontakata.

"Algoritam te društvene mreže bio je neumoran. Svakodnevno sam proveravao predložene kontakte, a osećaj je bio kao zavisnost", napisao je Jeo u svom priznanju.

Kada bi pronašao kontakt, platio bi od 1.000 do 2.000 dolara kako bi dobio razne oserljive informacije, uključujući i podatke o prodaji F-35 Japanu, kao i razne detalje o američko-kineskom trgovinskom ratu. Tako prikupljene informacije, prosleđivao je kineskim obaveštajnim službama.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.