Kako su neke poznate kompanije dobile ime

Izvor: TehnoManijak.rs, 13.Avg.2010, 04:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako su neke poznate kompanije dobile ime



Svi koji su ikada osnivali klan, tim, ekipu, bend, kompaniju itd. znaju koliko je teško smisliti upečatljivo, kreativno i interesantno ime koje će da skrene pažnju na sebe i istakne se u masi. Ako ste se ikada zapitali kako su Google, Yahoo, Hotmail i ostale poznate informatičke kompanije smislile svoje nazive, evo prilike da saznate.




Ime 'Google' nastalo je kao informatička šala od reči 'Googol' koja označava količinu informacija koju internet pretraživač može da obradi (u pitanju je broj koji posle 1 ima 100 nula). Kada su osnivači kompanije, Leri Pejdž i Sergej Brin, prezentovali svoj proizvod prvom investitoru, dobili su ček na kome je pisalo 'Google'.


Sabir Batia i Džek Smit su došli na ideju kako bi bilo veoma zgodno kada bi e-mail mogao da se proverave preko web interfejsa i to koristeći web browser. Kada su napravili servis koji je upravo to i radio (danas je taj koncept široko poznat kao web mail) želeli su da ime njihovog proizvoda u sebi sadrži i reč 'mail'. Kako su koristili HTML da bi stvorili ovaj servis došli su do naziva 'Hotmail' koji u sebi ima sva slova skraćenog naziva ovog jezika.

Reč 'yahoo' iskovao je Džonatan Svift u knjizi 'Guliverova putovanja'. Izraz je predstavljao odbojna, prljava stvorenja koja izgledaju slično ljudima...

Nastavak na TehnoManijak.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TehnoManijak.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TehnoManijak.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.