Instagram ima NOVU APLIKACIJU o kojoj svi pričaju - usuđujete li se da je koristite? (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Okt.2019, 13:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Instagram ima NOVU APLIKACIJU o kojoj svi pričaju - usuđujete li se da je koristite? (FOTO)

A privatnost?

Čini se da nam Instagram, Fejsbuk, Tviter i Snepčet nisu dovoljni. Instagram predstavlja Treds (Threads), aplikaciju za razmenjivanje poruka samo sa najbližim prijateljima. Osnovna ideja iza nje je brzo deljenje tekstualnih poruka, fotografija i videa sa ljudima koje imate na listi "najbližih prijatelja". Takođe konstantno, pasivno deli vašu lokaciju, statuse i druge intimne podatke, što je već izazvalo zabrinutost oko privatnosti korisnika, a neke će bez >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << sumnje navesti da revidiraju popis najbližih prijatelja.

Threads ima tri komponente. Prva je kamera, koja se prva otvara kad otvorite aplikaciju. S njom možete snimati fotografije i video klipove, a nema nikakvih filtera. Aplikacija nudi prilagodljive prečice do vaših bliskih prijatelja ako aplikaciju primarno koristite za slanje poruka dvema ili trima osobama. Ikonice s njihovim fotografijama pojaviće se na dnu ekrana, a slanje fotografija i videa veoma je brzo.

Druga komponenta su poruke, koje izgledaju kao one sa Instagrama, ali ih možete slati samo bliskim prijateljima. Procenjuje se da prosečni korisnik ima između 12 i 24 bliska prijatelja na Instagramu, tvrdi Robi Štajn koji radi na razvoju Threads-a.

Threads pic.twitter.com/prASalvnjH

— FikoR (@FikoR87) October 7, 2019

Treća komponenta je status, koji se čini kao najkontroverzniji deo aplikacije. Kako biste ga kreirali treba da otkucate nekoliko reči ili da izaberete neki od već gotovih statusa i odredite koliko će se dugo prikazivati vašim prijateljima. Možete i da izaberete "autostatus" što znači da će se on sam osvežavati tokom dana. Vaši prijatelji znaće jeste li kod kuće ili na poslu. Instagram tvrdi da neće čuvati konkretne podatke o lokacijama, već samo informacije o "kontekstu". Iz kompanije se brane da će status ionako biti vidljiv samo vašim bliskim prijateljima.

- Threads će zatražiti vašu lokaciju, podatke o kretanju, napunjenost baterije i mrežnu vezu s vašeg telefona kako bi odredio koji kontekst da podeli. Na primer, autostatus će možda koristiti vašu tačnu lokaciju kako bi s prijateljima podelio da ste u kafiću. Može da primeti da ste na biciklu i da se promeni u 'U pokretu'. Pre nego što ga pokrenete, upozoriće vas se koje informacije su potrebne i moraćete da se složite s tim. Autostatus neće deliti tačnu lokaciju i nećemo ih skladištiti na server, informacije ostaju samo na vašem uređaju neko vreme, a obrisaće se kad deinstalirate Therads - tvrde iz Instagrama.

Važno je napomenuti da i druge aplikacije koje već koristite, poput Snepčeta, u osnovi od vas traže iste informacije.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.