Izvor: Tech-Lifestyle.com, 22.Jul.2018, 17:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Industry 4.0 – Revolucija

Prema Forbes časopisu, pametne fabrike će verovatno dodati između $500 biliona i $1.5 triliona globalnoj ekonomiji. Već 35% fabrika u Sjedinjenim Američkim Državama prikuplja podatke koristeći senzore, kako bi poboljšali proizvodne ili operativne procese a u skladu sa Capgemini podacima, 76% proizvođača je investiralo u pametne fabrike ili planira da to uradi. Veoma je bitno da moderni proizvođači uvrste IoT strategije u njihovo poslovanje.
IDENTIFIKUJ, PLANIRAJ i POKUPI DIVIDENDE
Za početak, IoT se može koristiti za povećanje produktivnosti i smanjenje rizika od povreda na radnom mestu. Kompanije sada koriste potpunu preglednost njihovog rada kako bi donosile brže odluke i postigle bolje performanse.
Osim toga, stalna povezanost sa internetom omogućava agilnost i automatizaciju: sistem se sada može pratiti i kontrolisati sa drugog mesta. Pored toga, povezane kontrolne tačke znače da se više silosa može redovno kontrolisati, omogućavajući rešavanje problema u realnom vremenu, smanjenje grešaka i poboljšanje performansi.
Na primer, King’s Hawaiian, Američka pekara, duplirala je proizvodnju hleba nakon instalacije povezanih tehnologija: tačnije, 11 povezanih uređaja u njihovoj novoj fabrici, povezanih sa softverom koji omogućava zaposlenim a da pristupe proteklim i trenutnim podacima.
U General Electric fabrici akumulatora, preko 10.000 senzora prati stanje i rad mašina u realnom vremenu. Na taj način se stalno prati proizvodni proces, prave podešavanja u realnom vremenu i beleže performanse akumulatora u određenim proizvodnim serijama.
EMULIRANJE INDUSTRIJSKOG USPEHA
Možda izgleda zastrašujuće za početnika da formuliše plan za prelazak na pametne fabrike. Naš savet bi bio da pratite uspešne digitalne vođe: proizvođači koji su u naprednoj fazi digitalizacije proizvodnog procesa. Takav proizvođač bi imao jasnu viziju, solidan plan i potrebne veštine za obavljanje takve tranzicije.
Jedna ključna razlika između digitalnih vođa i početnika je njihova posvećenost digitalizaciji: samo trećina početnika je digitalizovala više od 50% ključnih jedinica, a samo petina koristi ključne tehnologije kao što je veštačka inteligencija. Suprotno od toga, većina uspešnih proizvođača je već digitalizovala više od 50% ključnih jedinica i koristi ključne tehnologije.
Jasan plan i razvijanje veština u ključnim oblastima, kao što je robotika, bezbednost i prediktivna analiza su oblasti sa kojima početnici imaju problema. Isto kao i bilo koja transformacija, to je iterativan proces. Međutim, to ne znači da početnici ne mogu početi na pravom mestu: mogu proučiti i pratiti plan digitalnih vođa za razvoj njihovih procesa. Trebali bi investirati u centre znanja kako bi pokupili ključne savete i znanje.
Dok se većina proizvođača fokusira na ključne tehnologije kao što su veliki podaci, analitika i VI za njihove pametne fabrike, važno je napomenuti snagu mreže kao kritičnog faktora za uspeh.
Brze mreže kao što je 5G igraju veliku ulogu u garantovanju uspeha Industry 4.0 – uglavnom zbog skoro potpunog nepostojanja kašnjenja. Razmena podataka između mašina u računarskoj mreži će biti manji od jedne milisekunde. 5G mreža će uskoro omogućiti interakciju između udaljenih uređaja, naročito na udaljenim ili podzemnim oblastima.
Tehnologije za virtuelizaciju, kao što su NFV i SDN, pretvaraju tradicionalne rigidne mreže u prilagodljive elemente koji se mogu međusobno povezati unutar iste fizičke mreže, na taj način povećavajući fleksibilnost radi kompleksnih proizvodnih sistema. Slično tome, tehnologije kao što su regenerativna ONAP rešenja, orkestracija mreže su već unapredila mrežnu tehnologiju.
Tranzicija zahteva efektivnu primenu IoT i povezanih rešenja na trenutnim sistemima koji ometaju celokupnu transformaciju svake oblasti vašeg poslovanja. Integracija OSS u mreže budućnost je primer glatke i jednostavne tranzicije na Industry 4.0 standard.
KORAK ISPRED OSTALIH
Pametna fabrika, sa potencijalom za transformaciju, će uvek biti prisutna. Progresivne proizvodne organizacije s toga moraju iskoristiti priliku koja im se nudi i prilagoditi se ovoj promeni. Više ne mogu razmišljati o mrežnoj strategiji kao intelektualnoj vežbi koja se provodi svakih nekoliko godina. Umesto toga trebaju posmatrati to kao priliku da povećaju prihode od poslovanja. Plan je proceniti IoT spremnost, omogućiti tehnološka i mrežna poboljšana i prihvatiti revoluciju.

Nastavak na Tech-Lifestyle.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Tech-Lifestyle.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Tech-Lifestyle.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.