Indijana Džons više od kulta!

Izvor: ItRešenja.com, 15.Jun.2023, 21:08

Indijana Džons više od kulta!

Od istaknutog reditelja Džejmsa Mangolda (“Hod po ivici”, “Logan”) stiže poslednje poglavlje sage o jednom od najvećih filmskih heroja.

Film “Indijana Džons i artefakt sudbine” sa Harisonom Fordom u glavnoj ulozi premijerno će biti prikazan u sredu 28. juna u mts Dvorani, nakon čega će se naći u redovnoj bioskopskoj distribuciji, a uoči premijere podesćamo se predhodnih avantura čuvenog arheologa.

Prvi film o Indijani >> Pročitaj celu vest na sajtu ItRešenja.com << Džons, “Otimači izgubljenog kovčega” nastao je 1981. godine i već tada stekao veliku svetsku pažnju o čemu i govore četiri osvojene nagrade Oskar među kojima i nagrada za najbolje vizuelne efekte. Indijana Džons koga tumači Harison Ford zadužen je od strane američke specijalne jedinice vojske da uđe u trag neprocenjivom komadu koji je ključ za lociranje Zavetnog kovčega. Prvi film o harizmatičnom i šarmantnom arheologu, kao i sledeća dva, režirao je jedan od najboljih holivudskih sineasta, Stiven Spilberg.

Tri godine kasnije nastao je drugi deo franšize „Indijana Džons i ukleti hram”. I ovaj film je nagrađen Oskarom u kategoriji za specijalne efekte, a profesor Indijana, pevačica Vili Skot i dvanaestogodišnji dečak Šort Raund sticajem okolnosti završavaju u jednom seocetu istoka koje je snašlo gladovanje i koje krivi sebe za gubitak tri mistična kamena kao artefakta sreće. Indijana se zaklinje da će im vratiti vredno kamenje, što ga dovodi licem u lice sa smrtonosnim kultom.

Treći nastavak o Indijani Džons „Poslednji krstaški pohod” iz 1989. godine uz Harisona Forda dovodi još jedno svetsko lice filma, Šona Konerija kao Džonsa Seniora, Indijaninog oca. Neprijatelji su se vratili i kidnapovali Indijaninog oca, tokom svojih pokušaja da pronađu Sveti gral. Prateći trag od Amerike i Venecije do pustinje srednjeg Istoka sav je teret na Indijani da spase svoga oca, da spase Gral i da spase dan u neprekidnoj akciji.

Možda se činilo da je Poslenji krstaški pohod poslednji nastavak o filmskom junaku, sve do 2008. godine kada je snimljen četvrti deo „Kraljevstvo kristalne lobanje”u kom poznati arheolog traga za Kristalnom lobanjom koju su vanzemaljci ostavili na Zemlji.

Nema sumnje da Indijana Džons ostaje jedan od najvoljenijih likova koji su ikada bili na bioskopskom platnu, a sada ga gledamo i u petom, poslednjem delu. Iako se činilo da se profesor penzionisao i rešio da vodi miran život, nevolje koje se javljaju i okružuju ga, ponovo bude u njemu nezaustavljivog avanturistu.

Nastavak na ItRešenja.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta ItRešenja.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta ItRešenja.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.