Ilija Bursać: Manipulisanje kupcima na internetu osuđeno je na propast

Izvor: marketingITD.com, 25.Mar.2015, 01:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ilija Bursać: Manipulisanje kupcima na internetu osuđeno je na propast

Ilija Bursać je osnivač marketinške agencije ApaOne, koju čini, kako kažu za sebe, tim mladih, uigranih profesionalaca. Za 8 godina postojanja ova agencija je u svoj portfolio upisala rad za brojne velike i male klijente, a sa Ilijom smo razgovarali o načinu rada sa klijentima, specifičnostima interneta kao i prilagođavanju na nove (web) trendove.
Šta je posao jedne digitalne agencije?
U sferi marketinga, u poslednjih nekoliko godina, digitalni >> Pročitaj celu vest na sajtu marketingITD.com << marketing preuzima primat. Iako je još uvek primetan manji otpor prema ovoj vrsti marketinga, vremenom je sve više onih koji uviđaju da je internet idealno sredstvo za unapređenje poslovanja. I ne samo to, dobra ideja na internetu pretvara se u čist profit uz kreativnost i pomoć stručnjaka iz te oblasti.
Posao digitalne agencije sastoji se iz oglašavanja na internetu, vođenja celokupnog nastupa na društvenim mrežama i SEO – optimizacija za pretraživače. Sve ove usluge, kada su objedinjene, čine marketing miks koji može kompaniju ili brend da podigne na veoma visok nivo pozicioniranja na internetu.
Ujedno sa marketing miksom, posao zaposlenih u digitalnoj agenciji jeste razumevanje potreba klijenata i usklađivanje sa zahtevima tržišta. Svaka potreba klijenta može da se ispuni usklađivanjem i pravilnim rasporedom elemenata kao što su: ideja, strategija, promocija, realizacija, merenje rezultata, krajnji cilj.
Šta je potrebno da bi kompanija postala „lider na internetu“?
Lider u svakom segmentu, pa tako i na internetu, mogu postati samo kompanije koje imaju kvalitetan proizvod ili uslugu.
Kvalitetan proizvod ili usluga apsolutni su imperativ ukoliko želite da vaše poslovanje dostigne vrh i nadmaši konkurenciju. Manipulisanje kupcima na internetu osuđeno je na propast. Kod interneta je interesantno to što se vesti i činjenice veoma brzo šire, pa javnost u svako doba ima informacije o svemu što se dešava u kompaniji, kao i o mišljenju kupaca.
Naš savet je da kompanije budu iskrene prema svojim kupcima, da nauče kako da im na najbolji način priđu i stupe u interakciju sa njima. Odnose sa kupcima treba negovati, a to se radi tako što se ispunjavaju njihova očekivanja u vezi sa kvalitetom usluga. Animirajte kupce svakodnevno, ponudite im kvalitet na svom sajtu i profilima na društvenim mrežama. Ovim putem, oni će vam se uvek vraćati.
Na koji način se starate o svojim klijentima?
Da bismo se starali na pravi način o klijentima, potrebno je da izgradimo odnos pun poverenja. To postižemo tako što se trudimo da im uvek izađemo u susret i pre svega da kvalitetno komuniciramo i osluškujemo njihovo zadovoljstvo ili nezadovoljstvo. Prema klijentima gradimo bliske odnose i gledamo ih kao članove naše velike porodice. Trudimo se da ispunimo i više nego što klijenti traže, jer samo na taj način možemo u potpunosti da steknemo njihovo poverenje. Naši najbolji ambasadori zapravo su zadovoljni klijenti.

Kako nameravate da prevaziđete odluku Facebooka da smanji vidljivost objava poslovnih korisnika?
Trudimo se da objasnimo klijentima nova pravila Facebooka, i značaj plaćenog oglašavanja. Ovo će na prvu loptu klijentima zvučati kao „napad“ na njihov budžet, ali dugoročno gledajući, svoju vidljivost mogu da održe samo na taj način. Da bismo smanjili rasipanje novca na oglašavanje, savetujemo klijentima da se novac troši samo na predstavljanje novih proizvoda ili usluga, na posebne akcije i popuste, a za nove klijente, preporučujemo oglašavanje radi prvobitnog prikupljanja fanova na stranici.
Na ovaj način pokušavamo klijentima da olakšamo ovu promenu i trudimo se da zajedno prevaziđemo nametnute probleme u vidljivosti. Usmeravamo klijente da troše svoj novac na najefektivniji način kako bi osetili u potpunosti efekte od dobro postavljenog oglašavanja i targetiranja ciljne grupe na Facebooku.
U narednom periodu još više ćemo se fokusirati na kvalitet u odnosu na kvantitet i pružićemo sadržaj koji će u potpunosti da okupira korisnika. Na taj način će ga animirati da i sam dođe na stranicu, čak i kada mu objave nisu vidljive. Cilj nam je da naviknemo korisnike da naše stranice budu deo njihove svakodnevnice.
Kakve probleme očekujete u vezi sa optimizacijom za pretraživače – SEO u narednom periodu i kako nameravate da ih prevaziđete?
Jedna od najvažnijih stavki u oblasti optimizacije biće tzv. responsive (adaptivne – eng. prim. aut.) web stranice na šta ćemo posebno obratiti pažnju. Već neko vreme je evidentno da postoji porast poseta na sajtovima preko mobilnih i tablet uređaja, te svim korisnicima treba omogućiti da lako pristupe sajtu i da brzo pronađu sve što im je potrebno.
Probleme ne očekujemo, ali nove izazove sigurno. Ukoliko se ponovo suočimo sa promenom Google algoritma za pretraživanje, osnovni fokus biće na tome da se što detaljnije upoznamo sa svim promenama. Kao i do sada, potrebno je da pratimo sve nove trendove iz oblasti optimizacije i da ih primenjujemo u svakodnevnom radu. Konstantnim usavršavanjem uspevamo da izbegnemo eventualne probleme, a trudićemo se da taj trend nastavimo i u narednom periodu.
Koji su glavni izazovi koje očekujete u budućnosti?
Poseban izazov će biti kreiranje sadržaja. Naime, korisnici postaju sve zahtevniji i stroži prema kompanijama. Veoma je teško pridobiti, ali još teže je zadržati njihovu pažnju. Potrebno je posvetiti se izgradnji odnosa sa korisnicima koji će se zasnivati na lojalnosti kompaniji i na interakciji između kompanije i korisnika.
Drugi izazov se odnosi na plaćeno oglašavanje na Facebooku gde je konkurencija sve veća, a vidljivost sve manja. Orijentacija na kvalitet će doprineti da oglasi i objave budu vizuelno i kontekstualno na znatno višem nivou. Komunikacija sa korisnicima će morati takođe da se intenzivira. Ono što je najvažnije i što će izdvojiti kompanije iz mora drugih je izgradnja odnosa koji se bazira na lojalnosti i to je ono što mi težimo da postignemo za svoje klijente.
Još jedan izazov dolazi od strane video industrije. Naime, sve više uviđamo da prosečan korisnik manje vremena provodi čitajući tekst, a mnogo više se zadržava na gledanju video materijala. Potrebno je prilagoditi se navikama korisnika i ići bar jedan korak ispred. Daćemo svoj maksimum da unapredimo video oglašavanje i komunikaciju putem video poruka da bismo zadovoljili i one najzahtevnije.
Na kraju, fokusirao bih se na problem koji je Dragana Đermanović istakla na predavanju jedne konferencije: “Ključni problem je što organizacije koriste nove medije na stari način.”. Naš posao kao digitalne agencije je da klijente usmerimo na korišćenje ukupnog potencijala koje nam društveni mediji pružaju, što je moguće isključivo kroz postavljanje strategije.
The post Ilija Bursać: Manipulisanje kupcima na internetu osuđeno je na propast appeared first on marketingITD.

Nastavak na marketingITD.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta marketingITD.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta marketingITD.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.