IFA 2023: Sve tehnološke inovacije na jednom mestu

Izvor: Tech-Lifestyle.com, 13.Sep.2023, 21:10

IFA 2023: Sve tehnološke inovacije na jednom mestu

Jedan od zapaženijih uvognih govora je održan od strane kineske kompanije HONOR. Predstavio je telefon Magic v2 – najtanji i najlakši preklopni telefon na svetu, sa baterijom koja nadmašuje većinu premijum telefona klasične konstrukcije. Džordž Zao, izvršni direktor kompanije HONOR, takođe je pokazao koncept uređaja, HONOR V Purse. Isto tako, preklopni telefon – koji obećava da će biti još tanji od Magic v2 – Purse ima preklopni ekran sa spoljne strane i može se prilagoditi raznim modnim remenicama. Zatvoren, Purse izgleda i oseća se kao torba, ali ekran se može postaviti da prikazuje bilo kakvu vrstu slike – bilo da to odražava raspoloženje nosioca, ili pak da pretvori telefon u savršeni modni dodatak.
Energetski efikasni dom Kuća pametnog stanovanja posetiocima je pružila osećaj življenja u održivoj budućnosti – sa tehnologijom koja je dostupna već danas. Sistemi koji upravljaju energetskom efikasnošću doma, pružaju obnovljivu i održivu energiju, kao i visokokapacitivno skladištenje energije; pametni uređaji i aplikacije koje prepoznaju ko ih koristi samo su neke od tehnologija koje mogu učiniti dom neutralnim na ugljenik danas.

Bez obzira da li su to uređaji koji efikasno koriste energiju i vodu i smanjuju mikroplastiku, proizvodnja koristeći održive sirovine ili rešenja koja pomažu potrošačima da proizvode sopstvenu obnovljivu energiju – održivost je velika tema ove godine na štandovima u svim izložbenim halama.
Većina potrošača ima problema da razume pravi povrat ulaganja – gde energetski efikasan uređaj može biti skuplji za kupovinu, ali bi uštedeo još više novca za samo nekoliko godina. Korišćenje uređaja na održiv način moralo bi biti intuitivno, jer se malo ljudi bavi proučavanjem uputstava da bi razumeli sve funkcionalnosti.
Modularni uređaji kao model cirkularne ekonomije Kompanije su pozvale dizajnere da implementiraju mogućnost popravke pri pravljenju uređaja. Pravljenjem modularnih aparata, potrošači bi mogli sami da popravljaju uređaje i ažuriraju ključne komponente kako bi iskoristili najnovija tehnološka dostignuća.
Takođe, pozvali su se na modularni dizajnerski pristup, koji bi omogućio lakše popravljanje aparata, ali su upozorili na povećane troškove zbog mogućnosti zamene delova. Cirkularna ekonomija bi uspela samo ako je prihvatljiv poslovni model za kupce. Ekonomika potrošačke elektronike i aparata morala bi se promeniti tako da popravka bude lakša i jeftinija od kupovine novog!

Raznovrsnost, jednakost, inkluzija i uloga žena u tehnološkoj industriji su ove godine bile velika tema na glavnoj pozornici IFA sajma. Veštačka inteligencija mogla bi se koristiti za uklanjanje pristrasnosti, što je važno jer budućnost čovečanstva zavisi od raznolikosti. Veća raznolikost bi pomogla našem svetu da reši neke od ključnih izazova u doba smanjenih resursa.
Raznolikost pomaže u podsticanju inovacija – ali žene čine samo četvrtinu svih poslova vezanih za računarstvo. Profesije trebaju biti rodno neutralne. Nije stvar u „muškarcu protiv žene“, jer profesionalizam treba da bude najvažniji. Svetu su potrebni pravi uzori kako bi se promenilo shvatanje onoga što žene mogu postići.

Nastavak na Tech-Lifestyle.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Tech-Lifestyle.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Tech-Lifestyle.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.