IFA 2017: Veštačka inteligencija u kući

Izvor: Tech-Lifestyle.com, 07.Okt.2017, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

IFA 2017: Veštačka inteligencija u kući

Noviteti u oblasti bele i braon tehnike su predstavljeni. IFA sajam je još jednom, 57. put, otvorio vrata nestrpljivim gostima i prikazao sve čari moderne tehnike.
Kućni aparati su imali svoje deseto učešće na sajmu. Broj izlagača se tri puta povećao naspram 2008, a prostor na kome izlažu se povećao dva puta. Bela tehnika je napredovala u svim pravcima: troši manje resursa, povezuje se sa ostalim kućnim aparatima, možete joj upravljati glasom… Braon tehnika se još više spojila sa IT-em i počinje sama da obrađuje podatke.

Ali to su čiste brojke i statistika, šta je zapravo novo ove godine? Veštačka pamet je ušla u dom. Dnevna soba, kuhinja, kupatilo – svuda je prisutna.
Na prezentacijama bele tehnike smo videli „pametan štapić“ koji najviše podseća na daljinski upravljač. Ugrađena mu je kamera i WiFi veza sa veš mašinom. Zamislite da ste se slučajno isprljali (svakom se može desiti) i hoćete momentalno da prljav veš stavite na pranje. Uz pomoć onog daljinca uslikate fleku i stavite veš na pranje. Mašina je već dobila informaciju (sliku) o vrsti fleke, i zna kako će oprati veš koji ste vi stavili u nju. Samo pritisnete „Start“ i kada završi, mašina će vas obavestiti da je čista odeća ponovo upotrebljiva.
Druga situacija se dešava u dnevnoj sobi. Gledate film na lepom, novom, velikom televizoru i poželite da saznate više o glumcu s ekrana. Zamolite televizor (?) da zaustavi sliku, i pitate ga ko je glumac s slike. On pretraži (internet) bazu podataka i u iskačućem prozoru prikaže kratak info. Ako vas interesuju detalji, on (televizor) vam pruža više informacija, o najpopularnijim filmovima, s kime je sve glumio… Kada poželite da nastavite s gledanjem filma, televizor vas prekida s pitanjem ne vezanim za film: „Imate u planu putovanje u XYZ grad za dve nedelje, da li želite da vam rezervišem let?“ Ako pristajete, TV će umesto vas da rezerviše avio kartu i nastaviti s emitovanjem filma.
Za obe situacije vam je potreban internet u svakom uređaju (ili bar pristup lokalnog WiFi mreži), i procesor koji će obrađivati potrebne informacije. „Glupa“ mašina za veš ima zadatak da prepozna fleke i da odabere program za datu vrstu prljavštine, ali zato televizor ima mnogo kompleksnije izazove u pretrazi informacija s interneta.
Znali smo da će se ovo jednom desiti. Mašine su i dalje samo tu da obrade informacije koje smo im mi dali, ali u godinama koje slede očekujemo veći IQ kućne tehnike.
Pogledajte u narednim postovima odabrane uređaje s poslednjeg IFA sajma. U mesecima koji slede ćemo neke od njih imati u kancelariji i detaljno proučiti.
Philips IFA 2017:
http://www.tech-lifestyle.com/vesti/philips-ifa-2017-inovacijama-do-uzivanja/
http://www.tech-lifestyle.com/broj-199/philips-ifa-2017-interviju-liat-ben-zur-visa-potpredsednica-za-povezane-digitalne-platforme/
Samsung IFA 2017:
http://www.tech-lifestyle.com/vesti/samsung-ifa-2017-sasmung-kucni-aparati-brze-i-jeftinije-pranje/
http://www.tech-lifestyle.com/vesti/samsung-ifa-2017-samsung-oprema-za-bavljenje-sportom/
http://www.tech-lifestyle.com/vesti/samsung-ifa-2017-nova-vizuelna-iskustva/
Sony IFA 2017:
http://www.tech-lifestyle.com/vesti/ifa-2017-sony-premium-dvojac-xperia-xz1-i-xperia-xz1-compact/
http://www.tech-lifestyle.com/vesti/sony-ifa-2017-evolucija-iz-zemlje-izlazeceg-sunca/
Miele IFA 2017:
http://www.tech-lifestyle.com/vesti/miele-ifa-2017-super-dizajn-radi-stilskog-uzitka/
http://www.tech-lifestyle.com/vesti/miele-ifa-2017-revolucionarni-metod-kuvanja/
http://www.tech-lifestyle.com/vesti/miele-ifa-2017-transparentna-elegancija-koja-lebdi-iznad-sporeta/
http://www.tech-lifestyle.com/vesti/miele-ifa-2017-novi-standardi-u-oblasti-usisavanja/
Alcatel IFA 2017:
http://www.tech-lifestyle.com/vesti/alcatel-ifa-2017-idol-5s-sveobuhvatno-multimedijalno-iskustvo/
http://www.tech-lifestyle.com/vesti/alcatel-ifa-2017-movetime-family-watch-mt30-deci-nezavisnost-roditeljima-bezbriznost/
http://www.tech-lifestyle.com/vesti/alcatel-ifa-2017-idol-5-spoj-metala-i-stakla/
http://www.tech-lifestyle.com/vesti/alcatel-ifs-2017-a7-super-brzo-punjenje-baterije/
http://www.tech-lifestyle.com/vesti/alcatel-ifa-2017-a7-xl-xl-iskustvo/

Nastavak na Tech-Lifestyle.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Tech-Lifestyle.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Tech-Lifestyle.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.