Huawei Mate 20 Pro – AI 2.0

Izvor: Tech-Lifestyle.com, 16.Okt.2018, 15:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Huawei Mate 20 Pro – AI 2.0

Veštačka inteligencija je već u mobilnim telefonima. Međutim, Huawei je stigao do druge generacije. Zahvaljujući bržem procesoru i više operativne memorije, sposoban je da obradi više podataka po jedinici vremena, da sakupi smislenije podatke i sam ih poveže u celinu. Samim tim, od dobijenih podataka može učiniti više. Deluje da je Odiseja 2001. zakasnila 17 godina i da je Hal na vidiku. Po predviđanjima Huawei-a, do 2025. godine 90% korisnika mobilnih telefona će uživati u AI blagodetima i njihovim prednostima i pogodnostima. Inteligentni servis, samo vama na usluzi.
Mate 20 Pro pokreće Kirin 980, prvi čipset izrađen u 7 nm tehnologiji. Povećana je brzina, smanjena potrošnje energije i zauzima manje prostora u telefonu. U poređenju sa Mate 10 Pro, za oko 30 odsto je brži procesor, a grafika za 70 do 80 odsto. Paralelno s većom brzinom, smanjena je potrošnja energije za 40 do 80 odsto (CPU i GPU).
S dizajnerske strane, Huawei se primakao komšijama iz Južne Koreje. Dosta liči na top modele trenutno najvećeg proizvođača telefona. Jako lepo izgleda i dobro leži u ruci.

1 od 4





















Napred dominira veliki zakrivljeni ekran, koji zauzima skoro celu prednju stranu. Korisnici već sada imaju problem kako da drže telefon a da ne dodirnu ekran, ali iz Huawei-a kažu da već razmišljaju šta dalje, kada ekran bude prekrio ceo front. HDR ekran je od 6,39 inča, AMOLED kvaliteta, 2k (1440×3130 px) rezolucije, odnosa strana 19,5:9. Na vrhu ima takozvani zub, gde su smešteni senzori i kamera, a levo i desno od njega je prostor za servisne informacije. Zakrivljenost ekrana ne donosi dodatne funkcije. Tu je samo radi lepšeg dizajna i smanjenja širine telefona.
Mate 20 Pro ima stereo zvučnike. Na prvi pogled to se ne vidi, jer je drugi zvučnik sakriven. Smešten je kod type-C priključka.

1 od 3



ultra wide

normal

zoom x3













Pozadi smo zatekli tri kamere i jedan blic, poređane u 2+2 formaciju. Prva kamera je širokougaona od 40 Mpx i f1.8, druga ekstremno širokougaona je od 20 Mpx i f2.2, a treća telefoto (zoom x3) od 8 Mpx i f2.4. Sa ove tri kamere je pokriveno 99% situacija u kojima biste se mogli naći. AI je tu za 18 najčešćih scena, a može se i isključiti, ako vam smeta da se primenjuju filteri i veštački ulepšava fotografija. S tri zadnje kamere ćete „hvatati“ dalje i bliže. Macro mod hvata objekte blizine 2,5 cm. Glavna AI jedinica dosta pomaže kameri. 4D prediktivni fokus se koristi pri snimanju videa. Tada telefon sam zna šta/ko je glavni u kadru i fokusira taman ono šta želite. Prepoznaje lica i identifikuje ih. Wide video mod snima u proporcijama 21:9.
modovi na kameri
1 od 6



























Prednja kamera je od 24 Mpx i f2.0. Testirali smo je na prezentaciji i oduševili se portretima. Nismo bili svesni da smo toliko lepi.
Sigurnost je uvek poželjna a Mate 20 Pro, kada je identifikacija korisnika u pitanju, to radi na odličan način. Iako poznat po vrhunskim senzorima otiska prsta, Huawei je rešio da ga menja za in-screen senzor, smešten iza ekrana. Identifikacija traje za momenat duže nego što smo se nadali, ali kako je reč o novom načinu otključavanja, nećemo biti sitničari. Drugi napredni način je prepoznavanje lica. On je maksimalmo brz – rekli bi trenutan – i otključava ekran skoro odmah nakon pritiska power tastera (kada se iz stanja pripravnosti uključuje identifikacija). Sa ova dva načina otključavana, više se nećete vraćati praistorijskom PIN-u, paternu i tome sličnom.

1 od 5
























Sledeća velika stvar, koju čekamo već barem dve godine, je bolja komunikacija sa televizorima, pri kojoj se mobilni telefon pretvara u računar. Mate 20 Pro se otarasio kabla. Iz padajućeg menija izaberete povezivanje s televizorom i to je sve. Šta je na ekranu telefona, to se prikazuje i na televizoru. Ekran od Mate 20 Pro služi kao d-pad i kontrolu miša, a kada kliknete na liniju za kucanje teksta, ili otvorite program za procesiranje teksta, na telefonu se pojavi tastatura za lakši unos. Kod kuće možete da uparite s telefonom bežičnu tastaturu i miša, i onda vam telefon stoji sa strane, a vi njime upravljate preko periferije. S tastaturom i mišem smo imali osećaj kao da smo za računarom, a kad smo koristili samo telefon za upravljanje aplikacijama, malko smo se teže snalazili s kursorom (potrebno je privikavanje). U vremenu kada su televizori sve dalji od fotelja i kreveta, bežična komunikacija je dobitna kombinacija. Mate ostvaruje vezu preko WiFi signala, pa nema bojazni od gubitka veze. Probali smo sa udaljenosti veće od 10 metara i iza zida (ako ikada i vi budete u takvoj situaciji) i veza je bila savršena.
Baterija je od 4200 mAh, za konkretnu podršku kada vam treba telefon „za još jednu stvar“. Predviđamo mu autonomiju od dva dana. Zbog staklenih leđa dobili smo i bežično punjene. Najavljeno je duplo jače od većine trenutnih telefona – 15W. Još jedna novost je bežično punjene drugih telefona. Ako naslonite „leđa o leđa“ drugi telefon koji ima sposobnost bežičnog punjenja, Mate 20 Pro će mu davati energiju iz svoje baterije. Dodatno, Mate 20 Pro se može puniti preko kabla dok puni drugi telefon, pa tako s jednim kablom punite dva telefona! Da pomenemo i brzo punjenje. Za pola sata se, uz napajanje od 40W, napuni do 70%.

1 od 3


















Od interesantnih tehničkih detalja dodaćemo da Mate 20 Pro podržava IP68, i da će imati 6/128 GB memorije. Ne dolazi kao „5G ready“, već samo kao 4,5G. LTE veza će biti kategorije 21, tj. brzina preuzimanja podataka će ići do 1,4 Mbps, a u kombinaciji sa WiFi vezom i do 1,732 Mbps. Za Mate 20 Pro dual SIM znači dve nano SIM kartice ili jedna nano SIM i jedna nano SD memorijska kartica. Nano SD je novi standard koji će primeniti Huawei.
OS je Android 9.0, a i EMUI je 9.0. Broj opcija u meniju je smanjen za 10 odsto i malo su preraspoređene, pa se lakše i brže upravlja njima. Mislilo se i na korišćenje jednom rukom, stoga su neki meniji spušteni na dno ekrana kako bi bili pristupačniji. Celo putovanje kroz opcije je ubrzano za 40 do 50 odsto. Najčešće korišćene aplikacije, kao što su Chrome i Google se brže otvaraju.
Kod nas će biti u crnoj, u boji sumraka i u ponoćno plavoj (black, twilight i midnight blue). Ova poslednja ima drugačiju pozadinu. Primenjen je tzv. Hyper optical patern, odnosno po dijagonali su urezane plitke linije, kao na vinilu, koje smanjuju klizanje telefona i ostavljaju manje otiske prstiju.
U prodaji se očekuje već u drugoj polovini oktobra, po najavljenoj ceni od 1049 EUR.

Nastavak na Tech-Lifestyle.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Tech-Lifestyle.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Tech-Lifestyle.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.