GOOGLE PONOVO POKREĆE GEMINI ZA NEKOLIKO NEDELJA: Uklonjena AI funkcija nije funkcionisala kako su nameravali

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Feb.2024, 17:06

GOOGLE PONOVO POKREĆE GEMINI ZA NEKOLIKO NEDELJA: Uklonjena AI funkcija nije funkcionisala kako su nameravali

Stišava se prašina posle skandala.

Google planira da u narednih nekoliko nedelja ponovo pokrene svoj alat za veštačku inteligenciju koji stvara slike ljudi, koji je pauzirao prošle nedelje nakon netačnosti u nekim istorijskim prikazima, izjavio je u ponedeljak izvršni direktor Google DeepMind-a Demis Hassabis.

Alphabetov Google je počeo da nudi generisanje slika preko svojih Gemini AI modela ranije ovog meseca. Neki korisnici su, međutim, na društvenim mrežama >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << označili da je generisao istorijske slike koje su ponekad bile netačne.

- Uklonili smo ovu funkciju van mreže dok to popravljamo. Nadamo se da ćemo je vratiti na mrežu vrlo brzo u narednih nekoliko nedelja - rekao je Hassabis na panelu na Mobile World Congressu u Barseloni.

Alat nije "funkcionisao onako kako smo nameravali", dodao je on. Akcije Alphabeta pale su za 3,5% u ponedeljak popodne, što je najveći pad u odnosu na referentni S&P 500 indeks.

Od lansiranja OpenAI-ovog ChatGPT-a u novembru 2022. godine, Google se utrkuje u proizvodnji AI softvera koji bi bio konkurent kompaniji koju podržava Microsoft.

Kada je Google objavio svoj generativni AI chatbot Bard pre godinu dana, podelio je netačne informacije o slikama planete van Zemljinog Sunčevog sistema u promotivnom videu, zbog čega je njegov udeo pao za čak 9%.

Bard je preimenovan u Gemini ranije ovog meseca i Google je uveo planove plaćene pretplate, koje su korisnici mogli da izaberu za bolje mogućnosti rasuđivanja iz AI modela.

- U ranim smo fazama razvoja generativne veštačke inteligencije, ali ako se greške ili netačnosti nastave, tada ljudi počinju da brinu - rekao je Bob O'Donel, glavni analitičar u TECHnalisis Research.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.