Francuz osuđen u Belgiji na 18 godina robije zbog terorizma

Izvor: Blic, 15.Okt.2014, 00:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Francuz osuđen u Belgiji na 18 godina robije zbog terorizma

U Belgiji je danas na 18 godina zatvora osuđen Francuz zbog komandovanja lokalnom terorističkom grupom koja je vrbovala džihadiste za somalijsku grupu Al Šabab, javila je belgijska novinska agencija Belga.

Rašidu Benomariju (41), zajedno se da još dvojicom muškaraca, ponovo se sudilo u glavnom gradu Belgije u procesu odvojenom od suđenja 45 ljudi u severnom gradu Antverpenu, za pripadnost radikalnoj grupi Šaria4Belgium da je slala džihadiste u Siriju.

Za Benomariju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je tužilaštvo tražilo 20 godina robije pošto je proglašen krivim za učešće u akcijama terorističkih grupa u svojstvu komadanta, a prvobitno je na toliku kaznu osuđen u maju ove godine, prenela je agenciaj AFP.

Sva trojica kojima je danas ponovo izrečena presuda, izručeni su Belgiji u martu iz Kenije, gde su bili u zatvoru zbog ilegalnog ulaska u tu istočnoafričku zemlju.

Sud u Belgiji je počeo suđenje pre njihovog izručenja, pa im je odobreno ponovno suđenje.

Osim Benomarija, Alžirac Mohamed Said osuđen je na petogodišnju robiju, a Belgijanac Mustafa Boujahbaren je dobio uslovnu kaznu od pet godina.

Slučaj dolazi usred sve velike zabrinutosti u Belgiji zbog muslimana koji u sve većom broju odlaze da se bore u ekstremističkim grupama u Siriji, Somaliji i drugim ratnim žarištima.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.