EVROPSKI PARLAMENT ODLUČUJE: Robote treba smatrati ELEKTRONSKIM OSOBAMA odgovornim za svoja dela?

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Jan.2017, 18:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EVROPSKI PARLAMENT ODLUČUJE: Robote treba smatrati ELEKTRONSKIM OSOBAMA odgovornim za svoja dela?

Predlog je prošao.

U Odboru za prave poslove Evropskog parlamenta prošao je predlog koji nudi rešenje pravnog statusa robota, prema kojem se mašine smatraju "odgovornim za svoje postupke ili propuste".

Ako ovaj prijedlog dobije podršku evrozastupnika novi pravni status robota biće - "elektroničke osobe". Independent piše da su zastupnici izglasali pripremu predloga takvog pravnog statusa te dodaje da je zakonodavstvo potrebno fokusirati na to kako bi mašine mogle >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << da budu odgovorne za svoje "postupke ili propuste". Nacrt izveštaja, kojeg je podnela Medi Delvo-Stehres, navodi da su sadašnji propisi "nedovoljni" za ono što naziva "tehnološkom revolucijom". Prođe li predlog, EU će uspostaviti "osnovna etička načela kako bi se izbegle roditeljske zamke".

POTVRĐENO: Ovo je pravi razlog zašto je Galaxy note 7 EKSPLODIRAO!

Rezolucija Delv-Stehres lako je prošla na Odboru za pravne poslove EU, a očekuje se da će se izjašnjavanje u Evropskom parlamentu održati u februaru.

U izveštaju se ukazuje na to da roboti i drugi oblici veštačke inteligencije, kao što su botovi i androidi, verojatno "ne ostavljuju netaknutim nijedan sloj društva" jer su spremni da "pokrenu novu industrijsku revoluciju".

Što su roboti autonomniji, manje ih vlasnici, korisnici i proizvođači mogu smatrati "alatom". Zbog toga treba doneti nova delotvorna pravila koja će se fokusirati na to kako se mašina može smatrati – delimično ili u celosti – odgovornom za svoje postupke. Delvo-Stehres kaže da je ovakav pravni okvir nužan kako bi se osiguralo da roboti "budu i ostanu u službi ljudi".

Independet podseća da je, samo prošle godine, Gugl predstavio robota nalik psu koji može da čisti kuće, a objavljeno je i da su nemački istraživači već u procesu stvaranja veštačkog nervnog sistema koji će robotima da omogući da osećaju bol. Međutim, naglašava se i važna moralna dilema: u nekim situacijama, na primer, vozač-robota, će možda morati namerno da izazove sudar automobila, da pobije sve putnike u vozilu da bi se izbeglo ubijanje drugi ljudi izvan njega. Iako se tvrdi da bi samovozni automobili mogli da smanje broj saobraćajnih nesreća za 90 odsto, ipak je u slučaju namernog izazivanja sudara reč o strahovito velikoj moralnoj dilemi.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.