Đorđo Napolitano podneo ostavku

Izvor: Blic, 14.Jan.2015, 12:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đorđo Napolitano podneo ostavku

Italijanski predsednik Đorđo Napolitano (89), podneo je ostavku na funkciju koju obavlja od 2006. godine i jutros u 10.35 časova šef države je potpisao dokument o povlačenju sa funkcije zbog starosti

On je ostavku podneo u trenutku kad je Italija dovršila predaju rotirajućeg predsedavanja Evropskom unijom, a tu odluku je kao "ličnu" najavio još za Novu godinu rekavši je dostigao "životno doba koje donosi ograničenja i teškoće" u ispunjavanju važnih i odgovornih obaveza.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
On je prvi predsednik u istoriji Italije koji je dvaput izabran na istu funkciju, a takođe je prvi komunista koji je obavljao ovu dužnost.

Napolitanovo pismo ostavke predato je predsednici Donjeg doma Parlamenta, Lauri Boldrini koja ima rok od 15 dana da sazove skupštinu elektora koji će izabrati novog predsednika Republike.

Među kandidatima za predsednika Italije su bivši premijer i nekadašnji predsednik Evropske komisije Romano Prodi, bivši šef italijanske Vlade Đulijano Amato, nekadašnji gradonačelnik Rima Valter Veltroni i ministri Pjer Karlo Padoan i Roberta Pinoti.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.