Danas obeležavanje Međunarodnog dana borbe protiv fašizma

Izvor: Blic, 09.Nov.2014, 09:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas obeležavanje Međunarodnog dana borbe protiv fašizma

U Narodnom pozorištu u Beogradu danas će, u organizaciji Vlade Srbije, biti obeležen Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma. Prisutnima će se obratiti ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, najavila je Vlada Srbije.

Kako se navodi u saopštenju, ceremoniji će prisustvovati predstavnici Narodne skupštine, Vlade Srbije, veterani Drugog svetskog rata, preživeli zatočenici logora smrti i preživeli holokausta, nosioci >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Ordena narodnog heroja, najviših ratnih odlikovanja i medalja za hrabrost.

Prisustvovaće i predstavnici diplomatskog kora, jevrejske i romske zajednice, verskih zajednica, velikog broja naučnih instituta, muzeja, arhiva, ugledne ličnosti iz oblasti kulture, nauke i obrazovanja.

Programom je predviđen memorijalni koncert u izvođenju Filharmonije mladih “Borislav Pašćan”, u produkciji Narodnog pozorišta u Beogradu, dirigent je Đorđe Pavlović, a voditelj programa Zlatija Ocokoljić - Ivanović.

Nasilje koje se dogodilo na nemačkim ulicama i trgovima 9. novembra 1938. godine označilo je početak državno organizovanog, pravno legitimisanog i javno podržanog progona Jevreja koji je završen ubistvom šest miliona nedužnih muškaraca, žena i dece.

Taj događaj, poznat kao Kristalna noć, smatra se simboličnim početkom holokausta i obeležava se kao Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Obeležen Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma

Izvor: Studio B, 09.Nov.2014

Memorijalnim koncertom u izvođenju Filharmonije mladih "Borislav Pašćan", u Narodnom pozorištu, obeležen je Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma...Na svečanosti, koju je organizivala Vlada Srbije, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin rekao...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.