Da li su nam i koliko deca bezbedna na internetu? Mali brat stiže u pomoć

Izvor: marketingITD.com, 05.Apr.2015, 00:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li su nam i koliko deca bezbedna na internetu? Mali brat stiže u pomoć

Internet u Srbiji svakodnevno koristi 2,85 miliona ljudi. U Srbiji je registrovano 86.291 internet domena. Svega trećina internet korisnika iz Srbije svoj onlajn sadržaj čuva na serverima koji su u našoj zemlji a čitavih 80% iznesenih sadržaja na internetu je nezaštićeno. Odeljenju za borbu protiv visokog tehnološkog kriminala i za zaštitu intelektualne svojine MUP-a Srbije stiglo je preko stotinu krivičnih prijava u 2012. pa i 2013. sa tendencijom porasta.
Ovi podaci >> Pročitaj celu vest na sajtu marketingITD.com << su se mogli čuti na panel-diskusiji „Internet bezbednost 3 u 1“ u beogradskom Muzeju nauke i tehnike u organizaciji Registra nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS) održanoj 30. oktobra prošle godine.
Stručnjaci za tzv. “sajber kriminal” ističu da je najteže zaustaviti govor mržnje, sprečiti prevare i zaštititi decu na internetu, kao i da se kriminalci na internetu često ponašaju poput psihologa koji koriste sve naše slabosti i napadaju naivne i slabo zaštićene. Naravno, opet su deca ta koja su najugroženija. Najbolja zaštita jeste da u svakom momentu znate šta vaše dete radi na internetu.
Mnogi ne znaju da postoje programi koji su jeftini i koji se vrlo lako instaliraju na računar i koji beleže šta je sve rađeno na njemu, adrese koje su posećivane i sve to snima u određene log fajlove sa tekstom koje je vaše dete kucalo (chat programi, dopisivanje, društvene mreže itd.) tako da ćete uvek biti u toku šta vaše dete radi.
Postoji mnogo proizvođača softvera koji su napravili specijalizovane web čitače za decu, međutim, većinom su u pitanju strani proizvođači, skupi programi što komplikuje njihovu upotrebu. Srećom, postoje i domaća rešenja kao što je, na primer, mali brat (www.malibrat.com) koji omogućava na jednostavan način praćenje, zabranu ili limitiranje korišćenja određenih stranica na internetu, upotrebu chat-ova i ostalih online alata.
Program olakšava da pratite aktivnosti vašeg deteta na računaru, da zaštitite dete od internet predatora, da ograničite pristup pornografskim sadržajima, ograničite vreme provedeno na internetu, ograničite vreme igranja igrica, a mejlom dobijate dnevni uvid u aktivnosti deteta, upozorenje na unos neprimerenog teksta i snimak ekrana kada se to dogodilo.
Mali brat je jednostavan za korišćenje, instalira se jednim klikom, a celu situaciju pratite sa vašeg računara. Program može da ograniči detetu vreme koje provodi na internetu, vreme koje provodi igrajući video igrice, ne samo online nego i one koje su instalirane na računaru. Ako odretite, na primer, da igricu maksimalno može da igra 120 minuta dnevno, pre isteka vremena vaše dete dobiće upozorenje da sačuva progres i igrica će se isključiti. Program vam šalje statistiku koliko je vaše dete vremena provelo na kom sajtu, a na sajtove porografskog sadržaja im je zabranjen pristup. Uz sve to, mesečna cena korišćenja programa niža je od cene kutije cigareta i može se platiti čak i sms-om.
Za kraj, nekoliko saveta kako da budemo bezbedni na Internetu:
Pravila za decu
Stvaraj sebi bezbedne profileFotografije šalji samo osobama kojima veruješ.Nauči kako da odbijaš i blokiraš poruke nepoznatih osoba.Ignoriši nepoznate osobe, pogotovu starije, koje hoće da uspostave kontakt sa tobom.Ne prihvataj sastanke sa nepoznatim osobama, iako su tvoji drugovi sa Interneta.O eventualnim sastancima uvek obnavesti roditelje.Ukoliko ništa ne radiš na Internetu, isključi se.Putem veb kamere komuniciraj samo sa osobama koje poznaješ, a čim prestaneš da je koritiš,isključi jePravila za roditelje
Instalirajte softver koji štiti bezbednost vašeg kompjuteraOgraničite deci vreme koje provode online! Objasnite zašto da ga ne bi koristili na drugom mestu van vašeg nadzoraKoristite pop-up blokere i SPAM filtereRecite deci da ne odgovaraju na SPAM porukeDiskretno se uključite u “online život deteta” i uspostavite otvorenu komunikaciju sa njim o tomeVodite računa o sajtovima koje koriste članovi vase porodiceUspostavite porodična pravila bezbednog ponašanja na internetu koja će važiti za celu porodicuObjasnite deci da i u virtuelnom svetu za sve važe ista pravila ponašanja koja važe i u stvarnom!Naučite ih da brižljivo čuvaju svoje šifre, lične podatke i da su fotografije i snimci privatni podaci koje ne treba svi da videObjasnite deci rizike koje nosi komunikacija sa nepoznatim osobama putem internetaRecite im da se nikada ne sastaju sami sa osobama koje su upoznali putem internetaNaučite decu da, ukoliko se osete uvređenom i ako im je neprijatno, prekinu kontakt i da ne odgovaraju na uvredu, već da o njoj obaveste roditeljeThe post Da li su nam i koliko deca bezbedna na internetu? Mali brat stiže u pomoć appeared first on marketingITD.

Nastavak na marketingITD.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta marketingITD.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta marketingITD.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.