Carinici otkrili šverc zaštićene vrste papagaja

Izvor: Blic, 26.Avg.2014, 15:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Carinici otkrili šverc zaštićene vrste papagaja

Carinici su u protekla dva dana na graničnom prelazu Batrovci sprečili krijumčarenje iz Srbije tri primerka zaštićene vrste papagaja "african grej perot", saopštila je danas Uprava carina.

Naime, 23. avgusta u ranim jutarnjim satima, kontrolom putničkog motornog vozila "folksvagen sharan" sprečen je turski državljanin da prokrujmčari dva takva primerka.

Carinici su ptice otkrili tokom kontrole vozila u kavezu koji se nalazio u gepeku među ostalim stvarima. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

Na gotovo isti način, dan kasnije 24. avgusta, na ovom graničnom prelazu, s istom namerom, otkriven je francuski državljanin turske nacionalnosti koji je u vozilu marke "bmw 530", prevozio kavez sa jednom takvom pticom.

On se nije ni trudio da je sakrije, jer je kavez sa pticom stavio na prilično vidno mesto, izmedju dva sedišta vozila.

U oba slučaja se radilo o CITES dozvolama koje nisu bile originalne već fotokopije, a glasile su na uvoz u Tursku, a ne za izvoz, zbog čega prekršaji imaju i elemente krivičnog dela o čemu je obavešteno i Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Inače, ova vrsta papagaja potiče sa afričkog kontinenta i jedna je od najzastupljenijih vrsta u ilegalnoj trgovini, jer je za njom potražnja izuzetno velika, jer slovi za jednu od najinteligentnjih vrsta i ima najširi fond reči.

Na tržištu, "Afrikan grej perot" dostiže cenu od nekoliko stotina do 1.000 eura, u zavisnosti od toga da li je ptica ručno hranjena ili potiče iz divljine, piše u saopštenju.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.