Izvor: Tech-Lifestyle.com, 09.Feb.2024, 02:02

CES 2024: LG Vizija budućnosti 2030.

Na konferenciji za korejske medije u Las Vegasu, održane 10. januara, izvršni direktor LG Electronics (LG) William Cho i ključni predstavnici kompanije predstavili su strategije koje planiraju da implementiraju kako bi ostvarili zacrtane ciljeve ‘Vizije Budućnosti 2030’.
Izvršni direktor Cho započeo je konferenciju identifikovanjem tri glavne sfere – elektrifikaciju, servisiranje i digitalizaciju – koje će preoblikovati poslovanje i korisničko iskustvo u budućnosti. Kompanija LG želi da prevaziđe izazove tržišnih neizvesnosti i turbulentnih lanaca snabdevanja, kao i da ubrza rast fokusirajući se na visok učinak, ostvarivanje rezultata i pobednički duh kompanije.
„Ako je 2023. bila godina u kojoj smo definisali šta želimo da promenimo, 2024. će biti godina u kojoj ćemo zaista ubrzati zacrtane promene. Vizija Budućnosti 2030 je naše obećanje tržištu i kupcima, a mi ćemo nastojati da obećanje ispunimo,“ rekao je izvršni direktor Cho.
Najavljena prošle godine, Vizija Budućnosti 2030 je dugoročni cilj kompanije LG da se transformiše u kompaniju za pametna životna rešenja (Smart Life Solutions) koja može da poveže i proširi korisničko iskustvo u različitim sferama – kućnoj, komercijalnoj, mobilnoj i virtuelnoj.
Jačanje buduće konkurentnosti kroz ulaganja Izvršni direktor Cho naveo je „nadmašivanje granica“ (Break through Limits) kao ključnu frazu i osnovnu filozofiju upravljačke politike kompanije u 2024. Već su ustanovljene tri oblasti za budući rast – poslovni model bez hardvera, B2B ekspanzija i razvoj novih poslovnih prilika – gde će LG uložiti napore da dodatno unapredi portfolio.
Kompanija će maksimalno iskoristiti potencijal rasta širenjem investicija na osnovu strateških prioriteta poslovanja. Ove godine će se udvostručiti ulaganja; čak 8 milijardi USD u istraživanje i razvoj, kao i druge ključne oblasti za jačanje konkurentnosti i napredovanje.
Osnovne poslovne jedinice sa visokim rastom i visokim profitom će imati veće investicije u 2024. To uključuje B2B preduzeća, kao što su kompanije VC za komponente vozila, HVAC, ugradni uređaji i digitalna signalizacija, kao i poslovanje sa webOS platformom. Kompanija LG će nastaviti da ulaže i u razvoj novih projekata, poput punjača za električna vozila (EV) i robotike, gde je već najavljeno ulaganje od 40 milijardi dolara do 2030. kako bi kompanija transformisala portfolio za kvalitativni rast.
Od ove godine, pored strategija za osnaživanje internog razvoja kompanije, LG će aktivno istraživati mogućnosti neorganskog rasta poput spajanja, akvizicija i partnerstva sa drugim poslovnim subjektima. Naglasak je na tehnologije koje su “game changeri“, jer daju veću vrednost kupcima. Tu se prvenstveno misli na veštačku inteligenciju (AI) i mešovitu realnost (MR).
Pored toga, Cho je rekao da je novoosnovana kompanija, zadužena za prodaju i marketing u inostranstvu, postala dragocena alatka koja pomaže da LG „nadmaši granice“, jer je učestvovala u oko dve trećine ukupne prodaje. Ova kompanija primenjuje specijalizovane strategije kako bi uvažili jedinstvene karakteristike svakog regiona i tržišta, što je imalo značajnu ulogu u jačanju kapaciteta i rastu međunarodnih podružnica kompanije LG.
Postizanje ‘Trostruke Sedmice’ za razvoj, profit i vrednost Sa tri glavna pokretača rasta – uslužnim poslovima zasnovanim na platformama, B2B segmentom i novim projektima, kompanija LG želji da postigne ‘Trostruku Sedmicu’ (‘Triple Seven’) odnosno prosečnu stopu rasta i operativni profit od sedam ili više odsto, kao i da podigne vrednost preduzeća koje se prevodi u EBITDA koeficijent od sedam.
Prošle godine, uprkos padu potražnje, ostvaren je impresivan učinak zahvaljujući rastu B2B segmenta. Za pet godina, godišnja stopa rasta LG B2B preduzeća bila je dvocifrena, uz rast prodaje od oko osam odsto godišnje.
Poslovna jedinica LG za komponente vozila (VS) se takođe istakla kao ozbiljan potencijal, dostižući godišnju prodaju od 8 milijardi USD u svojoj 10. godini postojanja. Očekuje se da će globalna tranzicija upotrebe električnih vozila povećati potražnju za EV delovima visoke vrednosti.
Na osnovu tri stuba “infotainment“-a u vozilu (IVI), e-pogonskih agregata i osvetljenja  vozila, predviđa se da će kompanija VS imati kontinuiran, brz rast. Od 2024. primarni fokus kompanije je obezbeđivanje softverski definisanih mogućnosti vozila, proširenje baze kupaca za EV delove i jačanje liderstva u proizvodnji pametnih sijalica za vozila. Kako bi odgovorila na sve više porudžbina, kompanija će investirati u proširenje proizvodnih kapaciteta u Evropi, Centralnoj i Južnoj Americi.
Segment HVAC poslovanja, još jedan važan deo LG B2B portfolija, brzo napreduje na tržištima u razvoju, pre svega u Aziji, Centralnoj i Južnoj Americi, dok se na razvijenim tržištima, uključujući Evropu i Severnu Ameriku, otkrivaju nove mogućnosti sa porastom potražnja za visoko efikasnim, ekološkim proizvodima.
Kompanija LG će ubrzati evoluciju ukupnog poslovnog modela, uključujući oblasti koje nisu hardverske, kao što su sadržaj, usluge i pretplate, a sve u cilju unapređenja ponude kućnih  aparata i televizora. Kroz stotine miliona LG proizvoda širom sveta koji se već koriste kao „platforme“, kompanija očekuje da će generisati kontinuiranu prodaju i profit.
U skladu sa ovim poslovnim ambicijama, LG Home Entertainment kompanija (HE) ima za cilj da postane specijalizovana za medije i zabavu, uz ubrzani rast poslovanja na webOS platformi. Kompanija HE jača temelje svog poslovanja sa platformama proširujući webOS ekosistem na pametne monitore, IVI sisteme i druge proizvođače televizora. Očekuje se da poslovanje sa webOS platformom postane jedan od najvažnijih pokretača rasta u bliskoj budućnosti.
Poslovna jedinica za kućne aparate i rešenja za kvalitet vazduha (H&A), čiji uspeh igra izuzetnu ulogu u podršci transformacije kompanije LG, takođe razvija poslovna rešenja za pametna domaćinstva kombinovanjem usluga i pretplata. Krajnji cilj H&A segmenta je da ispuni viziju „Bez rada kod kuće, za kvalitetnije vreme“, koja prevazilazi funkcije kućnih aparata kako bi život bio pametniji i praktičniji nego ikad.
Pretplate, koje obuhvataju „dnevne“ usluge koje povećavaju funkcije za kućne aparate, rastu brzim tempom u Južnoj Koreji. U toku je širenje pretplatničkog poslovanja u inostranstvu, pri čemu su strateška tržišta u Aziji prva izvan Koreje koja su iskusila brojne prednosti.
Procenat ukupne prodaje kompanije LG koji se odnosi na ne-hardverske poslove – kao što su sadržaji i usluge zasnovani na webOS platformi ili pretplatne usluge na kućne aparate – se više nego duplirao u poslednjih pet godina.
Pored toga, LG će aktivno promovisati komercijalizaciju nematerijalne imovine, kao što su patenti u različitim oblastima, uključujući komunikacije, medije, mobilnost i IoT povezivanje. Tokom nedavne reorganizacije, kompanija je kreirala nove poslovne subjekte da komercijalizuje svoje iskustvo u izgradnji pametnih fabrika.
U segmentu digitalne zdravstvene zaštite, kompanija proširuje svoje poslovanje u saradnji sa Amvell-om, a razmatra održivost ponude usluga u oblastima kao što su prevencija, dijagnoza, post-menadžment i oporavak. U virtuelnoj stvarnosti, još jednoj perspektivnoj oblasti, LG priprema komercijalizaciju MR uređaja. Krajem 2023. godine, kompanija je osnovala poslovnu jedinicu eXstended Reality u okviru HE segmenta i nastavlja saradnju sa različitim partnerima na rešenjima za proširenu stvarnost.
DX ubrzanje kroz prakse zasnovane na podacima i ulaganje u ERP sledeće generacije Kroz digitalnu transformaciju (DX), kompanija LG će kupcima pružiti F.U.N. – Prvo, jedinstveno i novo iskustvo (First, Unique and New), i nastaviće da unapređuje sistem koji je praktičan za korisnike.
Kompanija ulaže i u IT sektor, kako bi uspostavila DX u celoj organizaciji, a radi se i na izgradnji N-ERP, odnosno planiranju resursa preduzeća sledeće generacije, kako bi se postepeno integrisali i povezali poslovni procesi i sistemi kompanije. Intellitics Customer 360 je platforma podataka o klijentima, biće dostupna širom sveta. Ova platforma omogućava integrisano upravljanje prikupljenih podataka iz različitih oblasti.
Inovacije u oblasti korisničkog iskustva, unapređenje efikasnosti lanaca vrednosti, nabavke i proizvodnje, isporuke i prodaje, svedoče o naporima LG digitalne transformacije. Prošle godine, primenom digitalne transformacije, kompanija LG je povećala produktivnost i efikasnost za više od 240 miliona dolara.
Transformacija u organizaciju visokog učinka uz širenje „Life’s Good“ vrednosti i filozofije Kada razgovara sa zaposlenima, izvršni direktor Cho često citira poznatog američkog naučnika za menadžment, Pitera Drakera: „Kultura jede strategiju za doručak”. Izvršni direktor zaista veruje da je jaka organizaciona kultura neophodna za realizaciju strategije i ostvarivanje dobrog učinka.
Tokom svog „CEO F.U.N” govora u kojem se prošlog decembra obratio zaposlenima, Cho je predstavio viziju kompanije za 2024. godinu, tokom koje LG postaje organizacija visokog učinka. Tada je izjavio: „Da bismo ovo postigli, moramo da se povežemo sa našom misijom, vizijom i ciljevima, i snažno se fokusiramo na njihovo dostizanje.“
Kompanija će ove godine, u sklopu Life’s Good obaveza, pokrenuti razne integrisane aktivnosti koje obuhvataju marketing, ESG i CSR sa ciljem širenja Life’s Good vrednosti i filozofije hrabrog optimizma, dinamikom koja će i “podmladiti” brend. Kao samozvani hrabri optimista, kompanija LG je inovator koji se smelo suočava sa izazovima, veruje da stalno treba tragati za rešenjima, stalno osluškujući potrošače i tržište.

Nastavak na Tech-Lifestyle.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Tech-Lifestyle.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Tech-Lifestyle.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.