Berlinski dani Ive Andrića: Stiže roman Kainov ožiljak Stojiljkovića i Kecmanovića

Izvor: Blic, 08.Okt.2014, 14:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Berlinski dani Ive Andrića: Stiže roman "Kainov ožiljak" Stojiljkovića i Kecmanovića

Roman "Kainov ožiljak", koji su zajednički napisala dva najčitanija domaća pisca mlađe generacije - Dejan Stojiljković (Konstantinovo raskršće) i Vladimir Kecmanović (Top je bio vreo), od ponedeljka 13. oktobra će se, u izdanju Lagune, naći u prodaji.

Knjiga se bavi malo poznatim berlinskim danima našeg nobelovca Ive Andrića i prati događaje u turbulentne dve godine koje je proveo kao ambasador Kraljevine Jugoslavije u nacističkoj Nemačkoj.

Kroz roman >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << defiluje galerija upečatljivih likova, kako istorijskih tako i fiktivnih, a prati se jedan specifičan ali i tragičan period u istoriji naše zemlje - od posete Kneza Pavla Adolfu Hitleru 1939. pa sve do potpisivanja pristupa Trojnom paktu i napada Nemačke na Jugoslaviju 1941. godine.

Proleće je 1939. godine i Evropa je na ivici novog rata. U Berlin, prestonicu nacističke Nemačke, kraljevina Jugoslavija šalje novog ambasadora. Reč je o vrsnom diplomati, uglednom intelektualcu i književniku Ivi Andriću.

Dan nakon prijema kod vodje "hiljadugodišnjeg“ Rajha Adolfa Hitlera, poslanik Andrić će na zgarištu ispred Berlinske opere pronaći knjigu pesama koja nosi naslov "Kainov ožiljak". Napisao ju je austrijski nacista rođen u Bosni, misteriozno nestao u Noći dugih noževa.

Istovremeno, prateći političke potrese u Evropi, kreću diplomatske i špijunske igre između Nemačke i Kraljevine Jugoslavije koje će imati tragičan ishod u potpisivanju Trojnog pakta, puču 27. marta i neminovnom ratu u kome će goreti cela Evropa.

U srcu velikog zla, progonjen nemirima, nesanicom i žudnjom, rastrazan izmedju dužnosti, ljubavi i moralnih dilema, ambasador Andrić će krenuti u potragu za zagonetnim zemljakom i tajnom njegove uklete knjige...

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.