Bačena humanitarna pomoć u irački grad pod opsadom

Izvor: Blic, 31.Avg.2014, 12:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bačena humanitarna pomoć u irački grad pod opsadom

Američka vojska je bacila humanitarnu pomoć iz vazduha u irački grad Amerli, gde žive hiljade šiitskih Turkmena do kojih ne stižu voda, hrana i lekovi zato što su opkoljeni džihadistima.

- Na zahtev iračke vlade, američka vojska je iz vazduha bacila humanitarnu pomoć gradu Amerliju. Vazduhoplovstvo SAD je isporučilo ovu pomoć zajedno sa avionima iz Australije, Francuske i Velike Britanije, koji su, takođe, bacili neophodnu pomoć - izjavio je sekretar Pentagona za >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << štampu, admiral Džon Kirbi.

Humanitarna pomoć je isporučena u koordinaciji sa vazdušnim udarima na položaje džihadističke organizacije Islamska država, rekao je američki vojni oficir, preneo je AFP.

- Operacije će biti ogranične, a trajaće onoliko koliko bude neophodno da se reši ova humanitarna kriza i zaštite civili u Amerliju koji su odsečeni od ostatka sveta - kazao je Kirbi.

Američka Centralna komanda, koja pokriva Bliski istok, kasnije je saopštila da je bačeno 47.734 litara pijaće vode i 7.000 obroka, dok su u vazdušnim udarima uništena “tri hamvi terenska vozila, jedno oružano vozilo, jedan kontrolni punkt Islamske države i jedan tenk u blizini Amirlija”.

- Vojska SAD će nastaviti da procenjuje efikasnost ovih operacija i da sarađuje sa Stejt departmentom, Američkom agencijom za međunarodni razvoj, kao i međunarodnim partnerima uključujući iračku vladu, UN i nevladine organizacije koje obezbeđuju potrebnu humanitarnu pomoć Iraku - istakao je Kirbi.

Američka vojska je, takođe, izvela nove vazdušne napade na položaje Islamske države kod Mosulske brane. U njima su učestvovali bombarder i bespilotne letelice, saopštio je Pentagon.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Dostavljena pomoć opkoljenom gradu

Izvor: B92, 31.Avg.2014

Američka vojska je bacila humanitarnu pomoć iz vazduha u irački grad Amerli..U Amerlu žive hiljade šiitskih Turkmena do kojih ne stižu voda, hrana i lekovi zato što su opkoljeni džihadistima..."Na zahtev iračke vlade, američka vojska je iz vazduha bacila humanitarnu pomoć gradu Amerliju. Vazduhoplovstvo...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.