Bačena humanitarna pomoć u Amerli

Izvor: Akter, 31.Avg.2014, 10:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bačena humanitarna pomoć u Amerli

Američka vojska je bacila humanitarnu pomoć iz vazduha u irački grad Amerli, gde žive hiljade šiitskih Turkmena do kojih ne stižu voda, hrana i lekovi zato što su opkoljeni džihadistima

"Na zahtev iračke vlade, američka vojska je iz vazduha bacila humanitarnu pomoć gradu Amerliju. Vazduhoplovstvo SAD je isporučilo ovu pomoć zajedno sa avionima iz Australije, Francuske i Velike Britanije, koji su, takođe, bacili neophodnu pomoć", izjavio je sekretar Pentagona za štampu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << admiral Džon Kirbi.

Humanitarna pomoć je isporučena u koordinaciji sa vazdušnim udarima na položaje džihadističke organizacije Islamska država, rekao je američki vojni oficir, preneo je AFP.

"Operacije će biti ogranične, a trajaće onoliko koliko bude neophodno da se reši ova humanitarna kriza i zaštite civili u Amerliju koji su odsečeni od ostatka sveta", kazao je Kirbi.

Američka Centralna komanda, koja pokriva Bliski istok, kasnije je saopštila da je bačeno 47.734 litara pijaće vode i 7.000 obroka, dok su u vazdušnim udarima uništena "tri hamvi terenska vozila, jedno oružano vozilo, jedan kontrolni punkt Islamske države i jedan tenk u blizini Amirlija".

"Vojska SAD će nastaviti da procenjuje efikasnost ovih operacija i da sarađuje sa Stejt departmentom, Američkom agencijom za međunarodni razvoj, kao i međunarodnim partnerima uključujući iračku vladu, UN i nevladine organizacije koje obezbeđuju potrebnu humanitarnu pomoć Iraku", istakao je Kirbi.

Američka vojska je, takođe, izvela nove vazdušne napade na položaje Islamske države kod Mosulske brane. U njima su učestvovali bombarder i bespilotne letelice, saopštio je Pentagon.

Nastavak na Akter...






Povezane vesti

Bačena humanitarna pomoć u irački grad pod opsadom

Izvor: Blic, 31.Avg.2014

Američka vojska je bacila humanitarnu pomoć iz vazduha u irački grad Amerli, gde žive hiljade šiitskih Turkmena do kojih ne stižu voda, hrana i lekovi zato što su opkoljeni džihadistima...- Na zahtev iračke vlade, američka vojska je iz vazduha bacila humanitarnu pomoć gradu Amerliju. Vazduhoplovstvo...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.