Audiolab M-DAC+

Izvor: Hi-Files.com, 28.Sep.2016, 10:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Audiolab M-DAC+

Nakon integrisanog pojačala i CD plejera serije 8300, u našu redakciju stigao je novi D/A konverter M-DAC+. Pred njim je veoma težak zadatak jer po popularnosti i prodajnim rezultatima treba da nasledi veoma uspešni M-DAC prve generacije.

Kad su u pitanju eksterni D/A konverteri, britanski Audiolab pripada grupi najiskusnijih proizvođača jer je svoj prvi konverter 8000DAC predstavio još 1992. Nakon toga je usledila pauza od gotovo dvadeset godina, da bi naslednik u vidu modela M-DAC, >> Pročitaj celu vest na sajtu Hi-Files.com << čiji test možete pročitati u 46. broju magazina Hi-Files, bio predstavljen početkom ove decenije. Zahvaljujući kompaktnim dimenzijama i prelepom displeju, ali pre svega ogromnim mogućnostima, odličnom zvuku i kvalitetu izrade, M-DAC je od samog starta bio veoma popularan i podigao je mnogo prašine u audiofilskim krugovima, pa se iz današnje perspektive može reći da je redefinisao kategoriju D/A konvertera srednje klase. Stoga, kao što smo već pomenuli, pred novim modelom je nezahvalan zadatak dostizanja i, idealno, prestizanja popularnosti i prodajnih uspeha slavnog prethodnika.

Opis

Vizuelno, M-DAC+ se veoma razlikuje od modela M-DAC, a jedina sličnost može se primetiti u kompaktnom formatu kućišta. Po svemu ostalom jasno je da je novi model dizajniran po ugledu na nove uređaje serije 8300. Na prednjem panelu, centralno postavljen, nalazi se veliki displej u zaobljenom okviru, koji je – kao i dve veće kružne komande – preuzet od pomenute serije. Kružne komande služe za kontrolu glasnoće i odabir izvora, a osim njih, na prednjem panelu nalaze se taster za stend-baj, 3,5-milimetarski izlaz za slušalice i LE dioda koja signalizira status uređaja. Ukupno, u pogledu dizajna može se reći da je M-DAC+ pre diskretan nego atraktivan, naročito u crnom finišu, a veliki deo njegove lepote dolazi zbog upotrebe kvalitetnih materijala, besprekorne završne obrade i opšteg utiska izuzetnog kvaliteta.

Najdublji tonovi zadržavaju kompoziciju i prirodnost do kraja čujnog opsega.

Poput većine Audiolab uređaja, zadnja strana novog D/A konvertera predstavlja raj za oči svakog audiofila. Na poziciji digitalnih ulaza nalaze se po dva koaksijalna i optička priključka, kao i po jedan AES/EBU, USB-B i USB-A, od kojih je poslednji predviđen samo za povezivanje prenosivih Apple uređaja. U središnjem delu smešteni su analogni RCA i balansirani XLR izlaz, kao i koaksijalni i optički izlaz za prosleđivanje digitalnog signala, dok se u levom delu nalazi utičnica za odvojivi strujni kabl IEC tipa sa osiguračem i prekidačem. Konačno, tu su dva triger-izlaza, kao i jedan IR izlaz za daljinsko upravljanje. Svi priključci su pozlaćeni i veoma čvrsti, a analogni RCA izlazi su šasijskog tipa.

Kućište testiranog uređaja postavljeno je na šasiju od debelog lima, na koju se nastavlja zadnja strana. Na nju se pričvršćuju prednji panel od aluminijuma debljine tri milimetra i jednodelni poklopac koji obuhvata gornju i bočne strane, a izrađen je od dvomilimetarskog aluminijuma i opremljen otvorima za hlađenje.

U unutrašnjosti, M-DAC+ se predstavlja kao jedan od “najpopunjenijih” uređaja ovog tipa koji smo imali prilike da testiramo. U prednjem desnom delu, magnetno oklopljen, smešten je torusni transformator renomiranog norveškog proizvođača Noratel, što predstavlja veliku raziku u odnosu na prethodnika, koji je imao eksterno napajanje. Ostatak površine zauzima plava štampana ploča, na kojoj je smešteno nekoliko desetina elektrolitskih kondenzatora, čiji ukupan kapacitet dostiže impresivnih 140.000 mikrofarada – M-DAC+ u ovom smislu predstavlja pravi Audiolab, dostojan svojih predaka. Proizvođač nije želeo da menja tim koji dobija, pa je, kao kod modela M-DAC i 8300CD, i ovde upotrebljeno konvertersko kolo ESS Sabre32 9018. Ovaj moćni čip Reference serije postavljen je na zasebnu, izdignutu štampanu ploču, zajedno s transiverom digitalnog signala.

U pogledu pakovanja i prateće opreme, M-DAC+ se isporučuje sa svime što je neophodno – tu su daljinski upravljač, strujni kabl, kvalitetno štampano uputstvo i CD s neophodnim drajverima. Iako je kvalitetno izrađen i sasvim funkcionalan, daljinac malih dimenzija ostaje u senci veoma elegantnog, izduženog upravljača kod modela M-DAC.

Test

Usled još svežih utisaka s testiranja CD plejera 8300CD, tokom slušanja brzo smo prepoznali sličnosti modela M-DAC+ s većim rođakom. Ovo ne iznenađuje kad se zna da je, poput prethodnika, novi DAC razvijen iz CD plejera i da s njim deli konvertersko kolo i veliki deo topologije. Izlazna sekcija u klasi A donosi fantastičan prikaz teksture tonova, s čujnom diferencijacijom najfinijih nijansi. U reprodukciji je prisutna velika količina detalja, koji su prezentovani direktno, ali bez opterećivanja auditorijuma i skretanja pažnje s toka muzike. Najniži deo opsega je sjajno izbalansiran i zrači diskretnim autoritetom, što je karakteristika uređaja koji objedinjuju snagu i kontrolu. Gornji basovi su agilni i sposobni za veran i vremenski tačan prikaz veoma brzih deonica, dok najdublji tonovi zadržavaju kompoziciju i prirodnost do kraja čujnog opsega. Srednji deo spektra odlikuje se transparentnošću i lepršavim tonovima koji ispunjavaju prostor vazduhom, stvarajući veoma široku i precizno postavljenu pozornicu, na kojoj se prilično precizno može odrediti položaj muzičara. Posebno su nas oduševili vokali – dajte ovom DAC-u kvalitetan snimak i bez imalo muke će vam prikazati najsuptilniji drhtaj, ali i zastrašujuću moć glasa jedne Dajne Vošington.

Velika preciznost u prikazu nastavlja se i kod najviših tonova, koji predstavljaju sjajan spoj savršeno jasne prezentacije i plemenite, muzikalne reprodukcije. Detalji su odlično oslikani u prostoru, a sintetički tonovi iz klavijatura J. M. Jarrea imali su besprekorne vremenske odrednice i veoma dobro prikazan odjek. Navedeni kvaliteti još više dolaze do izražaja pri upotrebi visokorezolutivnih fajlova, za čiju je reprodukciju M-DAC+ još kako osposobljen i podržava PCM do 192 kiloherca i 24 bita preko koaksijalnih, optičkih i AES/EBU ulaza, dok USB veza prihvata 384 kHz/32-bitski PCM (DXD) i DSD s frekvencijom uzorkovanja do 11,2 megaherca (DSD256). Kod bolje opremljenih D/A konvertera novije generacije, za blage korekcije tonskih karakteristika predviđeni su različiti digitalni filteri, a M-DAC+ raspolaže sa sedam filtera za PCM i dodatna četiri za DSD format. Utisci su isti kao za 8300CD, što podrazumeva da su nam najviše prijali filteri Optimal Transient i Optimal Spectrum. Naravno, ukoliko budete u prilici, obavezno se poigrajte s podešavanjima i filterima jer je to jedini način da otkrijete šta će najviše odgovarati vašim ušima i sistemu.

Zaključak

Pored zaista sjajnog zvuka i velikog broja opcija, treba pomenuti mogućnost atenuacije signala u digitalnom domenu. Ovo je veoma značajno audiofilima koji koriste samo digitalne izvore jer isključuje potrebu za standardnim pretpojačalom ili integrisanim pojačalom i omogućava da se sva sredstva usmere ka nabavci što kvalitetnijeg izlaznog pojačala. Takođe, M-DAC+ je opremljen veoma dobrim integrisanim headampom, koji je sasvim dovoljan za povremeno uživanje u zvuku preko slušalica. Ima li nedostataka? U pogledu odnosa cene, kvaliteta reprodukcije i završne obrade svakako ne, pa smatramo da novi M-DAC+ predstavlja dostojnog naslednika slavnih predaka.

PLUS

Kvalitet ugrađenih komponenata.

Izuzetna završna obrada.

Veliki broj opcija i filtera.

Precizan i plemenit zvuk.

MINUS

Znatno skuplji od prethodnika.

Nastavak na Hi-Files.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Hi-Files.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Hi-Files.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.