Američki general Dempsi u poseti Iraku

Izvor: Blic, 15.Nov.2014, 19:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Američki general Dempsi u poseti Iraku

Načelnik Združenog štaba američke vojske, general Martin Dempsi doputovao je danas u nenajavljenu posetu Iraku, prvu od kako je međunarodna koalicija predvođena SAD počela vazdušne udare protiv ekstremista Islamske države u toj zemlji.

Dempsijeva poseta usledila je samo dva dana nakon što je rekao Kongresu da će SAD razmotriti slanje skromnog broja američkih vojnika kao pomoć Vojsci Iraka u borbi protiv Islamske države.

Iračka vojska i bezbednosne snage, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koje su obučavali Amerikanci, "oduvani" su u ofanzivi Islamske države koja je počela ovog leta, kada je ta ekstremistička grupa osvojila veći deo severnog i zapadnog Iraka, uključujući i drugi najveći grad Mosul.

Portparol Dempsija, pukovnik vazduhoplovstva Ed Tomas, rekao je da general planira da poseti američke vojnike, komandante i iračke lidere.

"Osnovna svrha njegove posete je da iz prve ruke osmotri situaciju u Iraku, primi raporte, i stekne bolji uvid u napredovanje kampanje", rekao je Tomas.

Dempsi se već u Bagdadu sastao sa američkim ambasadorom Stjuartom Džonsom i premijerom Iraka Hajderom el Abadijem, dodao je njegov portparol.

I iračka televizija prenela je da se Dempsi sastao sa Abadijem, ali nije iznela više detalja.

Iračke snage uspele su juče da isteraju ekstremiste Islamske države iz strateški važne, najveće naftne rafinerije u zemlji, u gradu Beidžiju, 20 kilometara severno od Bagdada, što je, kako ocenjuje agencija AP, njihova najveća pobeda u dosadašnjem ratu sa ekstremistima.

U međunarodnim vazdušnim napadima na položaje Islamske države u Iraku i susednoj Siriji poginule su stotine boraca te ekstremističke grupe, naročito kod sirijskog grada Kobanija.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Američki general Dempsi u posjeti Iraku

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 15.Nov.2014

Načelnik Združenog štaba američke vojske, general Martin Dempsi doputovao je danas u nenajavljenu posjetu Iraku, prvu od kako je međunarodna koalicija predvođena SAD počela vazdušne udare protiv ekstremista Islamske države u toj zemlji...Dempsijeva posjeta uslijedila je samo dva dana nakon što...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.