87% korisnika bi delilo lične podatke za besplatne digitalne usluge

Izvor: B92, 23.Jun.2021, 16:04

87% korisnika bi delilo lične podatke za besplatne digitalne usluge

Skoro devet od deset korisnika interneta u Evropi je spremno da deli lične podatke kako bi dobili besplatan pristup digitalnim uslugama, otkriva istraživanje.

Prema istom istraživanju, skoro svaki korisnik interneta u Evropi, spreman je da podeli svoje lične podatke sa web-sajtovima i aplikacijama u zamenu za besplatan pristup digitalnim uslugama, pokazuje novo istraživanje.

Mapa privatnosti podataka, koju je predstavila kompanija Kaspersky, istražuje značaj koji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pridaju i zabrinutost koju osećaju potrošači u Evropi, kada je reč o privatnosti njihovih podataka. Istraživanje otkriva da su uprkos zabrinutosti za privatnost, korisnici spremni da dozvole kompanijama da nadgledaju njihovo onlajn ponašanje kako bi dobili popuste, imali ugodnije onlajn iskustvo i "besplatne poklone".

Iako gotovo svaki Evropljanin koji koristi internet, veruje da mu je privatnost podataka lično važna, samo polovina smatra da zapravo kontroliše koliko organizacija ima pristup njihovim ličnim podacima. To je dovelo do zabrinutosti povodom privatnosti podataka širom Evrope, uz više od 84% ispitanika koji su zabrinuti da će njihovi lični podaci pasti u pogrešne ruke u naredne dve godine, a dve trećine da će njihovi podaci biti ukradeni i zlonamerno iskorišćeni. Ali ova zabrinutost nužno se ne odražava ponašanje.

Kada je reč o deljenju ličnih podataka sa organizacijama, korisnici u svim zemljama takođe imaju nizak nivo poverenja. Generalno, Amazon i Google su organizacije za koje se najviše veruje da se bezbedno i odgovorno staraju o podacima, ali to smatra još uvek manje od polovine ispitanika, dok njih slede Vlade država iz kojih dolaze ispitanici i kompanija Apple, sa kojim procentom manje. Od svih velikih tehnoloških firmi, poverenje u Facebook kada je reč o privatnosti podataka je na najnižem nivou od samo 29%.

U isto vreme, međutim, mamac pogodnih internet servisa je smanjio verovatnoću da će korisnici preduzimati mere predostrožnosti kako bi zaštitili privatnost svojih podataka ili preuzeli kontrolu nad svojim ličnim informacijama od tih organizacija. Zapravo će gotovo šest od 10 ispitanika prihvatiti sve kolačiće ukoliko su u žurbi prilikom pregledanja web-sajta i što je zabrinjavajuće, troje od 10 ispitanika koriste istu lozinku za mnoštvo različitih web-sajtova ili aplikacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.