Vučićev i Tačijev dolazak u Alpbah važan

Izvor: B92, 01.Sep.2018, 20:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Vučićev i Tačijev dolazak u Alpbah važan"

Od vitalne je važnosti to što su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski predsednik Hašim Tači u Alpbahu "po prvi put ukazali na neophodnost kompromisa".

To je ocenio slovenački analitičar Borut Šuklje.

Šuklje, prvi ambasador Slovenije u Beogradu, rekao je da je Vučićev i Tačijev dolazak u Alpbah važan, jer je to bilo "po prvi put da su ukazali da je njihovim zemljama potrebno kompromisno rešenje, radije nego da ponavljaju da je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Kosovo deo Srbije i da je Kosovo međunarodno priznata zemlja", prenela je agencija STA.

"Oni su hrabro objavili ono što je dugo bilo nezamislivo - da samo jedna istina više nije dovoljna", rekao je Šuklje i dodao da zbog toga oni traže druge politicki prihvatljive istine te da je jedna od njih "potencijalna konsenzusna promena granice ili razmena teritorija".

Kako je rekao, poruka Vučića i Tačija u Alpbahu usmerena je na njihovu javnost kod kuće da bi ih pripremila na to da će Beograd i Priština morati da usvoje pravno obavezujući sporazum.

Šuklje smatra da će "senka velike ideje o podeli ili razmeni teritorija" olakšati Vučićev i Tačijev nastavak dijaloga, 7. septembra u Briselu, na zajedničkom sastanku sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini.

"Imaće verovatno lakši posao da postignu dogovor o dva manja, ali ipak politički veoma važna pitanja - o statusu srpskih opština na severu Kosova i njegovoj praktičnoj i administrativnoj autonomiji i pravu na bliže veze sa Beogradom kao i o statusu energetskog kompleksa Gazivode, u okviru kosovske energetske industrije", rekao je Šuklje.
Pogledaj vesti o: Hašim Tači

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Slovenački analitičar: Prisustvo Vučića i Tačija u Alpbahu je od vitalne važnosti

Izvor: Blic, 01.Sep.2018

Borut Šuklje istakao je danas da je od vitalne važnosti to što su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski predsednik Hašim Tači u Alpbahu "po prvi put ukazali na neophodnost kompromisa".

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.