Vučić: Dijalog o suštini budućih odnosa, ali ZSO se mora uspostaviti

Izvor: NoviMagazin.rs, 03.Jul.2017, 14:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Dijalog o suštini budućih odnosa, ali ZSO se mora uspostaviti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je danas u Briselu na sastanku s predsednikom Kosova Hašimom Tačijem i čelnicom EU Federikom Mogerini bilo reči najmanje o tehničkim stvarima, već o suštini i dijalogu u budućnosti.

Vučić je rekao da nema sumnje da će biti nastavljen dijalog Beograd-Priština i da ostaje oko mesec i po dana da se kroz posete i razmene mišljenja pripremi dalji dijalog "kuda, kako i na koji način želimo da nastavimo, što znači >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << da ozbiljnije i hrabrije moramo da razgovaramo".

On je rekao da sledi dogovor da se sagleda kako će taj dijalog teći kroz godinu-dve. "Moramo da razgovaramo, s naše strane, unutar srpske javnosti, a oni unutar albanske javnosti na Kosovu i Metohiji i da svi zajedno mnogo češće razgovaramo", rekao je predsednik Srbije.

Vučić je rekao da Zajednica srpskih opština (ZSO) mora biti i da će biti ustanovljena, jer je to obaveza koju su preuzeli i potpisali najviši predstavnici kosovskih Albanaca.

On je rekao da su u susretu s visokom predstavnicom Mogerini kratko razmotrene i prilike u Bosni i Hercegovini i podvukao da će se Srbija "odgovorno, ozbiljno ponašati", da zna svoju ulogu i podržava "integritet Bosne i Hercegovine, naravno i Republike Srpske u okviru BiH".

"Želimo dobre odnose s našim komšijama, a koliko zavisi od nas, mi nikad nećemo dolivati ulje na vatru, to je naša obaveza, a čini mi se da to svi u Briselu znaju da se mi odgovorno i ozbiljno ponašamo", rekao je Vučić.

Na pitanje hoće li ići na komemoraciju u Srebrenicu, Vučić je odgovorio da sami domaćini u BiH treba da sagledaju šta je za njih najuputnije, dodavši da je najvažnije da se održe dobri odnosi i da će on tog dana iskazati pijetet prema žrtvama.

Vučić: Tražio sam i dobio podršku EU za ubrzani pristup Srbije članstvu u EU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u Briselu izjavio danas da je od čelnika Evropske unije (EU) zatražio i dobio podršku za ubrzani pristup Srbije članstvu u EU i da se tačno zna kad se to može ostvariti.

Posle runde dijaloga Beograd-Priština s predsednikom Kosova Hašimom Tačijem i visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini, Vučić je rekao da će Srbija sada, posle mnogih sprovedenih reformi i svesna šta još treba da ostvari "tražiti da njeni građani, ljudi koji žive u Srbiji, imaju jasnu perspektivu, jasan cilj, jasnu strategiju kako do tog cilja da se dođe, ali da znamo gde je i kada dostižemo taj cilj".

Dodao je da je prvi put na taj način "zatražio da tačno znamo kada možemo da postanemo članovi Evropske unije, da ne budemo kao guske u magli koje možda i mogu da pronađu pravi put ili koje će sigurno da pronađu pravi put, ali da se ne zna gde se i kada završava taj pravi put".

Za to će, dodao je srpski predsednik, biti važan sastanak koji će 14. jula imati s predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom.

"Mislim da je to najvažnije i ne samo da nismo naišli na protivljenje, već i na razumevanje gospođe Mogerini i svih ostalih lidera u Evropskoj uniji", naglasio je Vučić.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Vučić: Dijalog o suštini budućih odnosa, ali ZSO se mora uspostaviti

Izvor: Beta Video, 03.Jul.2017

BRISEL- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je danas u Briselu na sastanku s predsednikom Kosova Hašimom Tačijem i čelnicom EU Federikom Mogerini bilo reči najmanje o tehničkim stvarima, već o suštini i dijalogu u budućnosti. CH1

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.