Tužilac traži od suda da odbije Tačijevu žalbu na pritvor

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Sep.2021, 11:10

Tužilac traži od suda da odbije Tačijevu žalbu na pritvor

Specijalizovano tužilaštvo Kosova sa sedištem u Hagu predložilo je žalbenom veću suda da odbije žalbu Hašima Tačija na rešenje sudije kojim mu je produžen pritvor 23. jula.

U dopisu sudu tužilaštvo je detaljno obrazložilo da i dalje svi razlozi koji potkrepljuju zaključak da je pritvor neophodan i da sudija u svojoj oceni nije pogrešio te da njegovu odluku žalbeno veće treba da potvrdi.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Tačijevi advokati su 16. avgusta podneli žalbu, tražeći ukidanje pritvora, odnosno privremeno puštanje na slobodu, i kao opciju ponudili da to bude "trećoj državi".

"Treće države", izuzev Kosova, u kojima bi boravio i njihove garancije da Tači neće pobeći, deo su poverljivog dopisa Tačijeve odbrane.

O Tačijevoj žalbi i izjašnjenju tužioca odlučivaće tročlano sudsko veće koje čine sudije Majkl Pikard, Emilio Gati i Nina Jergensen.

Tači, kao i Kadri Veselji, Jakup Krasnići i Redžep Seljimi uhapšeni su 5. novembra 2020. godine, kada su prebačeni u pritvor u Hagu, gde se i dalje nalaze.

Sva četvorica ovih nekadašnjih šefova OVK su optuženi za niz ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti i terete se za zločine širom 40 mesta za u kojima su ljudi neosnovano lišavani slobode, mučeni i ubijani, za koje im preti kazna doživotnog zatvora.

U optužnici se navodi da su krivična dela koja im se stavljaju na teret izvršena u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. na viš mesta na Kosovu, kao i u Kukešu i Čahanu, u severnoj Albaniji.

Prema navodima optužnice, ta dela su izvršili pripadnici OVK protiv stotina civila i lica koja nisu bili aktivni učesnici u neprijateljstvima. Žrtve su mahom bili Srbi, ali i Albanci nelojalni OVK.

U optužnici se navodi da Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići snose individualnu krivičnu odgovornost, prema različitim oblicima krivične odgovornosti, za krivična dela izvršena u kontekstu nemeđunarodnog oružanog sukoba na Kosovu, koja su bila deo raširenog i sistematskog napada na osobe za koje se sumnjalo da su bili protiv OVK.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tužilac traži od suda da odbije Tačijevu žalbu na pritvor

Izvor: B92, 01.Sep.2021

Priština -- Specijalizovano tužilastvo Kosova sa sedištem u Hagu predložilo je veću suda da odbije žalbu Hašima Tačija na rešenje kojim mu je produžen pritvor 23. jula...U dopisu sudu tužilaštvo je detaljno obrazložilo da i dalje svi razlozi koji potkrepljuju zaključak da je pritvor neophodan...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.