Tramp, Makron i Štajnmajer čestitali Tačiju

Izvor: RTS, 15.Feb.2020, 13:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tramp, Makron i Štajnmajer čestitali Tačiju

Kosovski predsednik Hašim Tači primio je čestitke od predsednika SAD, Francuske i Nemačke povodom 12. godišnjice od jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova.
U telegramu Donalda Trampa se kaže da se američki narod "pridružuje čestitkama kosovskom narodu za 12. godišnjicu nezavisnosti".
Čestitao je na demokratskim >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << izborima u oktobru, pozdravljajući "konstantno angažovanje za unapređenje mira, pravde i prisperiteta za kosovski narod i čitav region Zapadnog Balkana".
Tači je primio čestitku i od Emanuela Makrona, koji je pozdravio održavanje mirnih izbora 6. oktobra i skorašnje formiranje nove kosovske vlade.
Prema mišljenju francuskog predsednika, Priština može da računa na podršku i spremnost dočeka u Parizu, na samitu koji će okupiti lidere iz Beograda i Prištine sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i visokim izaslanikom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žosepom Boreljom, kako bi se olakšalo ponovno započinjanje dijaloga.
"Zato se očekuju postupci obe strane: uklanjanje takse od 100 odsto na proizvode iz Srbije i BiH od strane Kosova, i prestanak kampanje za 'povlačenje priznanja' od strane Srbije. Nakon ponovnog započinjanja dijaloga, red je na posredovanje Evropske unije da uz podršku Francuske olakša razgovore između dve strane, uz težnju postizanja sveobuhvatnog, konačnog i pravno obavezujućeg sporazuma", napisao je Makron.
Predsednik Nemačke Frank Valter Štajnmejer je u pismu poručio da "Kosovo i Nemačku povezuju dobri dugoročni odnosi".
"Veoma je bitno za Kosovo i Zapadni Balkan uopšteno, da napreduje u pravcu postizanja sveobuhvatnog sporazuma sa Srbijom, koji će doprineti stabilnosti u čitavom regionu. Po tom pitanju, Nemačka će i u buduće ostati partner Kosova", kaže se u pismu nemačkog predsednika.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.