Tači tvrdi da je Priština talac Beograda

Izvor: RTS, 17.Mar.2017, 14:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tači tvrdi da je Priština talac Beograda

Na predavanju studentima Prištinskog univerziteta, kosovski predsednik Hašim Tači je naveo da je Priština talac Beograda, koji ne dozvoljava srpskim poslanicima u kosovskom parlamentu da glasaju za transformaciju kosovskih snaga bezbednosti u kosovske oružane snage.
Hašim Tači navodi da Srpska lista ne može da glasa, jer im to ne dozvoljava Beograd.

"Tako smo i mi talac Beograda", >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << istakao je kosovski predsednik na predavanju studentima Prištinskog univerziteta.
Nemoguće je stoga sprovesti transformaciju kosovskih snaga bezbednosti (KSB) ustavnim amandmanima, rekao je Tači odgovarajući na pitanje o insistiranju međunarodne zajednice na stavu da je to jedini prihvatljiv način.
"Posle izbora u 2014. stvorena je drugačija realnost. Ovih dana je jasno navedeno da je Srpska lista nikad neće glasati za kosovsku vojsku", rekao je Tači, preneli su prištinski mediji.
Naveo je i da su kosovske snage bezbednosti osnovane 2009. godine na osnovu Ahtisarijevog plana, dokumenta koji je "doveo do nezavisnosti Kosova", a da je pre tri godine pokrenut proces preispitivanja sektora bezbednosti.
Transformacija kosovskih snaga bezbednosti u oružane snage ustavnim promenama podrazumeva neophodnu dvotrećinsku većinu u parlamentu, a kako je to nemoguće ostvariti, kosovski predsednik tvrdi da Beograd ometa taj proces.
Pogledaj vesti o: Hašim Tači,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.