Tači i Hoti i dalje oprečno o predstavljanju Prištine u dijalogu

Izvor: RTS, 15.Jun.2020, 11:54

Tači i Hoti i dalje oprečno o predstavljanju Prištine u dijalogu

Kosovski predsednik Hašim Tači rekao je da ne zna ništa o agendi specijalnog izaslanika Evropske unije Miroslava Lajčaka koji danas stiže u Prištinu, rekavši da je dobrodošao "ako prihvati stvarnost na Kosovu".
Hašim Tači je rekao da nije obavešten o sadržaju i dnevnom redu posete Miroslava Lajčaka Kosovu.

"On mora da shvati da je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Kosovo nezavisno i suvereno, ako dolazi sa tim pristupom, dobrodošao je, svaki drugi pristup je njegov neuspeh na Kosovu i u Evropskoj uniji", rekao je Tači nakon prvog sastanka sa premijerom Avdulahom Hotijem.
Na pitanje novinara ko će da vodi dijalog, on ili premijer, Tači je rekao da je to razjašnjeno Ustavom.
Međutim, Avdulah Hoti tvrdi da nema dileme, te da će on voditi dijalog sa prištinske strane, da su uloge odvojene i da su određene Ustavom.
"Ovo pitanje se ne postavlja. Ustav je jasan. Ustavna presuda je takođe jasna, imamo odvojene uloge, ali je važno da budemo koordinirani i zajedno ", naveo je Hoti.
Dodao je da je na sastanku sa Tačijem zatražio koordinaciju i saradnju.
"Danas sam predsedniku predstavio okvir za dijalog i zatražio potpunu koordinaciju, jer to nije samo proces ove vlade, već pripada svim političkim strankama i građanima Kosova. Rekao sam da moramo da stvorimo široki konsenzus sa svim političkim snagama o važnom procesu. Nakon 30 godina, nalazimo se na mestu gde moramo da se konsolidujemo, konsolidujemo državu Kosovo ", dodao je Hoti.
Pogledaj vesti o: Hašim Tači

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.