Tači će tražiti i razgovor o sudu u Mitrovici

Izvor: Mondo, 16.Feb.2013, 17:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tači će tražiti i razgovor o sudu u Mitrovici

Premijer Kosova će u nastavku dijaloga sa Beogradom tražiti ra "proradi" kosovski sud u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Premijer Kosova Hašim Tači će tokom predstojećeg sastanka sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem, zakazanog za 19. i 20. februar, zatražiti da se razgovara o funkcionalizaciji Osnovnog suda koji se nalazi u severnom delu Mitrovice, najavio je danas zamenik premijera Kosova Hajredin Kuči.

Kako piše dnevnik "Koha ditore", to pitanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << biće pokrenuto tokom petog sastanka u Briselu između Dačića i Tačija, tačno pet godina i dva dana od trenutka kada je sud u Mitrovici, 20. februara 2008. godine, bio zauzet od strane nezadovoljnih Srba sa severa Kosova, neposredno nakon proglašavanja nezavisnosti Kosova.

Kuči je rekao da je Euleks nekoliko puta razgovarao sa predstavnicima institucija Kosova i Srbije o bivšem Okružnom a sada Osnovnom sudu u severnom delu Mitrovice.

"Međutim, strane u tim razgovorima nisu ravnopravne, pošto vlasti u Prištini imaju obavezu da uređuju red i zakon u tom delu Kosova, dok Beograd ima obavezu da se ne meša", kazao je Kuči.

Izvori dnevnika su kazali da je to pre svega političko pitanje koje zahteva političko rešenje i da neće biti povratka sudija i tužilaca u tom delu Kosova bez dogovora sa Beogradom.

(Beta, foto: Beta/Armenija Zajmi Bešević)
Pogledaj vesti o: Hašim Tači,   Ivica Dačić,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.