Tači: Preševska dolina neće biti deo pravno obavezujućeg sporazuma sa Beogradom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Jul.2018, 16:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tači: "Preševska dolina" neće biti deo pravno obavezujućeg sporazuma sa Beogradom

Predsednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači sastao se danas u Prištini sa političkim predstavnicima Albanaca sa juga centralne Srbije, tzv. Preševske doline, a nakon toga je izjavio da je zabrinut zbog nepoštovanja njihovih prava, ali da oni ne mogu biti deo pravno obavezujućeg sporazuma sa Beogradom.

"Podele Kosova neće biti, a pravno obvezujući sporazum po okončanju dijaloga će biti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << potpisan između dve nezavisne države", rekao je Tači na konferenciji za novinare.

Upitan da li se sastanak sa političkim liderima Albanaca tzv. Preševske doline odnosio na razmenu teritorija o čemu se u poslednje vreme sve češće govori u javnosti, Tači je rekao da je pažljivo ispratio zahteve partijskih lidera triju opština juga centralne Srbije, Preševa, Medveđe i Bujanovca, te da postoji određena zabrinutost zbog njihovog statusa, ali i da to nema veze sa bilo kakvom podelom Kosova.

Prema njegovim rečima, izjava političkih lidera Albanaca iz te tri opštine da je "Kosova njihova nada" povećava spremnost Prištine da iskoristi sva demokratska sredstva za zaštitu njihovih prava, prenela je Koha.

Tači je obećao podršku svih institucija u Prištini Albancima koji, kako je rekao, žive u Srbiji.

"Mi imamo obavezu ne samo da čujemo njihove probleme sa kojima se suočavaju Albanci u Dolini, već i da se institucije Kosova bave unapređenjem njihovih prava", rekao je Tači.

Haradinaj:Kosovo je malo, podele neće biti

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj ponovo je danas rekao da podele Kosova neće biti.

"Što Kosovo, Kosovo je već malo, nema podele", rekao je Haradinaj u emsiji RTK.

Kako se navodi, on je odbio dalje da razgovara na tu temu.

Priština, kazao je, ne može više da zatvara oči prema nepravdi koju Albancima učini Beograd.

"Srbija kao svaka druga država koja namerava da postane članica EU obavezna je da poštuje prava Albanaca koji tamo žive. Nažalost, Srbija je daleko od ispunjavanja standarda građana Preševske doline. Ta situacija je potvrđena i na današnjem sastanku. Želim da verujem da će vlasti u Beogradu pozdraviti naš interes i da će ispoštovati prava Albanaca, kao što mi poštujemo prava Srba na Kosovu", kazao je Tači.

Kurti:Razmena teritorija, nova prevara na štetu Prištine

Predsednik opozicionog pokreta Samoopredeljenje, Aljbin Kurti, izjavio je danas da su teme o kojima se u javnosti često priča ovih dana o razmeni teritorija ili, kako je rekao, korekciji granice sa Srbijom, nova prevara na štetu Prištine.

Kurti je na tribini posvećenoj odnosu Prištine prema Albancima na jugu centralne Srbije, na kojoj su učestvovali i politički predstavnici Albanaca triju opština - Preševa, Bujanovca i Medveđe, rekao da on misli da je to "novi trik" jer ta tema stvara atmosferu u kojoj sever Kosova lako može dobiti specijalni status u zamenu za tri pomenute opštine.

Što se, kako kaže, neće dogoditi.

Prema njegovim rečima, motivi "strana u briselskom dijalogu nemaju veze sa Srbima na Kosovu i Albancima u Srbiji".

"Reč je o tome da se Beograd što pre približi EU, a kosovski da budu što dalje od Specijalnog suda", rekao je Kurti, preneli su kosovski mediji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Tači: Jug Srbije ne može biti deo SPORAZUMA sa Beogradom

Izvor: OkRadio.rs, 27.Jul.2018, 10:30

Vranje - Predsednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači sastao se u četvrtak u Prištini sa političkim predstavnicima Albanaca iz opština Preševa, Medveđe i Bujanovca. Nakon sastanka, Tači je izjavio da je zabrinut zbog nepoštovanja prava Albanaca sa juga centralne Srbije, ali da oni...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.