Tači: Bez ujedinjenja Nemačke, ne bi bilo slobodnog Kosova

Izvor: N1 televizija, 04.Okt.2018, 18:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tači: Bez ujedinjenja Nemačke, ne bi bilo slobodnog Kosova

Predsednik Kosova Hašim Tači je na svečanosti povodom 28 godina od ujedinjenja Nemačke koju je organizovala Ambasada Nemačke na Kosovu, rekao da bi, "bez te velike promene u Evropi i u svetu, bilo nezamislivo da Kosovo postane slobodna zemlja i nezavisna država".

"Ove godine takođe slavimo desetogodišnjicu kosovske države i bilateralnih >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << odnosa naše dve prijateljske zemlje, Kosova i Nemačke. Ali, mi veoma dobro znamo da je prijateljstvo naša dva naroda mnogo duže. Mi se ponosimo prijateljskim odnosima koje smo uvek imali. Bili smo i uvek ćemo biti zahvalni na ogromnoj političkoj, diplomatskoj, privrednoj i finansijskoj podršci koju je Nemačka dala Kosovu", rekao je kosovski predsednik.

Tači je rekao da je Nemačka bila "velika kuća za stotine hiljada kosovskih Albanaca u najtežim godinama kosovske istorije" i da su oni danas "najbolji most koji povezuje dve države i naša dva naroda".

"Kosovo i Nemačka su ujedinjeni u očuvanju i jačanju civilizacijskih, političkih i ekonomskih vrednosti evroatlantskog sveta. Na Kosovu smo pred velikim odlukama, kako bismo obezbedili dugoročnu stabilnost kosovske države i blagostanje njegovim građanima. S pravom očekujemo da ćemo uskoro putovati bez viza u Evropu", rekao je predsednik Kosova.

"Bezbednosne snage Kosova će ubrzo dobiti novi mandat. Normalno, uvek treba da se prisetimo da su ove snage postale u partnerstvu sa NATO paktom, i tako će biti uvek", kazao je Tači.

"Mi želimo da sklopimo istorijski sporazum sa Srbijom, koji treba da dovede do recipročnog priznavanja i potpune normalizacije odnosa između nas, kao dve susedne države. Mi ne prihvatamo ništa manje od formalnog priznanja od strane Srbije. Recipročno priznavanje Kosovo-Srbija otvara siguran put za učlanjenje u EU, za obe zemlje", rekao je Tači.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.