TAČI PRAVIO ZASEDU TADIĆU U NJUJORKU

Izvor: Kurir, 23.Sep.2011, 07:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TAČI PRAVIO ZASEDU TADIĆU U NJUJORKU

BEOGRAD - Kao drumski razbojnik! Hašim Tači, premijer samoproklamovane države Kosovo, pomno sluša naloge svog medijskog savetnika Alistera Kembela. Tako je ovih dana u Njujorku po njegovom savetu bukvalno trčao za srpskim predsednikom Borisom Tadićem, ne bi li ih fotoreporteri snimili zajedno.

BEOGRAD - Kao drumski razbojnik!
>> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << />
Hašim Tači, premijer samoproklamovane države Kosovo, pomno sluša naloge svog medijskog savetnika Alistera Kembela. Tako je ovih dana u Njujorku po njegovom savetu bukvalno trčao za srpskim predsednikom Borisom Tadićem, ne bi li ih fotoreporteri snimili zajedno.

Sedeo u kafani

- Jedan od Tačijevih prioriteta je da pokuša da se u prolazu slika sa srpskim predsednikom, i upravo zato je prištinski list Zeri pre nekoliko dana objavio vest o navodnom susretnu Tadića i Tačija - kaže za Kurir sagovornik iz UN.

Predsednik Srbije je jučerašnji dan u UN proveo na generalnoj sesiji na kojoj je, između ostalih, govorio i predsednik SAD Barak Obama, a imao je i niz bilateralnih sastanaka.

- Dok je Tadić bio u društvu Obame i ostalih predsednika i premijera, Tači je nervozno šetkao po hodnicima i sedeo u kafeteriji u zgradi UN čekajući svoju priliku. Tači se trudio da ispoštuje ideju stručnjaka za spinovanje Alistera Kembela, koji želi da „opere“ sliku o njemu, posebno posle optužbi za trgovinu ljudskim organima na KiM, i predstavi ga kao osobu prihvatljivu za svetsku političku elitu.

Traži žrtvu

Zbog toga Tačijeva lična kamera prati u stopu kosovskog premijera, ne bi li ga uslikala u svakom slučajnom kontaktu koji ostvari provodeći vreme u prepunim prolazima, hodnicima i kafeima zgrade na Ist Riveru, objašnjava Kurirov izvor. Kosovo, međutim, naglašava naš sagovornik, nije članica UN i nema prava da učestvuje u radu svetske organizacije, ali u zgradi boravi na poziv jedne od članica UN koja je priznala Kosovo i čije ime zasad nije poznato.

Tači kao Tuđman

Marketinški stručnjak Cvijetin Milivojević za Kurir kaže da Alister Kembel nije angažovan da vodi klasičnu propagandu, već da pokuša da spinuje činjenice.

- To jeste izvrtanje činjenica, ali se njima ipak barata. Najlakši način da se Tači prikaže u drugačijem svetlu bilo bi nekakvo slikanje s predsednikom Tadićem, jer bi onda to značilo da su na istom nivou. Podsetio bih na slučaj kada je pokojni Franjo Tuđman početkom devedesetih godina išao u Njujork da bi se slikao s tadašnjim predsednikom SAD Bušom starijim. I uspeo je u tome, u nekom holu. Iako su to srpski mediji ismevali, bila je poslata neka vrsta poruke međunarodnoj zajednici - ističe Milivojević.

Blerova brani Haradinaja

Kosovski političari angažovali su čuvenog „spin doktora“ Alistera Kembela, koji je bio sekretar pres službe bivšeg britanskog premijera Tonija Blera.

Advokatska kancelarija iz Londona u kojoj kao advokat radi Čeri, Blerova supruga, zastupa u procesu pred Haškim tribunalom Ramuša Haradinaja.

Stanković: Džaba mu slikanje!

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković kaže da su želje Tačija i Tadića dijametralno suprotne, te da takozvanom kosovskom premijeru ne bi pomoglo ni da je uspeo da se fotografiše sa srpskim predsednikom.

- Tačiju to treba zarad poboljšanja imidža, kako bi ga međunarodna javnost doživela kao ozbiljnog i legitimnog sagovornika. To radi i zbog domaće javnosti - kaže Stanković.
Pogledaj vesti o: Boris Tadić

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.