Srpske sudije i tužioci sa severa Kosova nisu došli na zakletvu: Tači ih uzalud čekao

Izvor: Vesti-online.com, 17.Okt.2017, 13:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpske sudije i tužioci sa severa Kosova nisu došli na zakletvu: Tači ih uzalud čekao

U kancelariji kosovskog predsednika danas nije bilo polaganja zakletve sudija i tužilaca sa severa Kosova. Polaganje zakletve je bilo zakazano za 11 časova u kancelariji kosovskog predsednika Hašima Tačija.

Glavni kosovski tužilac Aleksandar Ljumezu je dopisniku RTS-a rekao da sudije i tužioci sa severa Kosova nisu došli i da će naredan termin za polaganje zakletve odrediti u kancelariji kosovskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << predsednika.

Njihovo imenovanje se nije dogodilo, jer im je to "zabranjeno od strane Republike Srbije sa namerom da se ne dozvoli integracija u pravosudni sistem Kosova", saopšteno je iz kosovskog predsedništva. Nepojavljivanje srpskih sudija i tužilaca je, za kosovsko predsedništvo "neuspeh i nesposobnost EU kao posrednika u procesu implementacije Sporazuma o pravosuđu".

Pozivaju Beograd da "ispuni svoje obaveze", jer je Priština, ističu - to učinila.

"Današnji zakon o zakletvi imao je za svrhu potpunu primenu Sporazuma o pravosuđu, koji je postignut u Briselu 10. februara 2015. godine," dodaju iz kosovskog predsedništva i ističu da odluku sudija i tužioca da se ne pojave u Prištini vide kao "jedan od mnogih koraka koje je Republika Srbija preduzima protiv svojih građana":

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić je ranije rekao da očekuje da će do petka početi primena sporazuma o pravosuđu.

- Ovo je prvi put od 1999. da ćemo imati sud sa srpskom većinom, sa predsednikom suda Srbinom u Kosovskoj Mitrovici i Tužilaštvo sa srpskom većinom. Očekujem da će ovaj veliki i važan posao za srpski narod na KiM biti završen do petka, kao i svi preduslovi u smislu posebnih naknada za sudije i tužioce, o čemu će vlada doneti odluku - rekao je Đurić.

Ističe da je važno za Srbe na KiM da imaju pravnu sigurnost, kako na severu pokrajine, tako i u sredinama južno od Ibra, gde će biti stotine Srba zaposlenih u pravosuđu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.