Rezolucija može da usmeri istragu na Tačija

Izvor: Blic, 25.Jan.2011, 03:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rezolucija može da usmeri istragu na Tačija

BEOGRAD - Euleks danas dobija političku podršku Saveta Evrope da proširi svoju istragu o trgovini organima i na Hašima Tačija, aktuelnog premijera Kosova. Ta preporuka sastavni je deo rezolucije o izveštaju o trgovini organima Dika Martija, o kojoj danas glasa Parlamentarna skupština Saveta Evrope. Ne postoji nijedna indicija koja bi ukazala na to da rezolucija >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << može da se relativizuje amandmanima ili neusvajanjem. Toga nema čak ni u kuloarima SE - otkriva za “Blic” Željko Ivanji, član srpske delegacije u Savetu Evrope.

Preporuka SE, kako napominje, neće glasiti: ”Pokrenite istragu protiv Tačija”, već će samo dati mandat i podršku Euleksu da svoj posao odradi do kraja i proširi istragu na sve pomenute u tom izveštaju, bez obzira na njihovu političku poziciju. Tako, međutim, ne misli i Jelko Kacin, evropski izvestilac za Srbiju. Čak i ako nacrt rezolucije bude usvojen danas u Strazburu, on ne očekuje da će Euleks proširiti istragu na Tačija.

- Video sam Martijev odgovor tužiocu Euleksa, koji je tražio od njega dodatne informacije i dokaze. Iz odgovora koji je dao očigledno je da se Marti povlači i da u ovoj fazi nije realno očekivati da pomogne istragu o Tačiju sa konkretnim dokazima. Marti nema te dokaze i to će se danas pokazati i u raspravi.

Tadić u Strazburu

Srpsku delegaciju u Strazburu predvodi Dragoljub Mićunović, a Parlamentarnoj skupštini SE sutra će se obratiti i predsednik Boris Tadić.

Ivanji insistira na tome da je Kacinova izjava potpuno pogrešna i da ni u kom slučaju ne oslikava stanje u Parlamentarnoj skupštini SE. On kaže da ne treba niko da podnosi dokaze da bi istraga bila otvorena, jer glasanje SE nije sudski proces.

- Ima li ili ne dovoljno dokaza, nije ni moje, ni Kacinovo, ni poslanika SE. To je stvar na koju treba odgovor da daju istražni organi. A zahtev Parlamentarne skupštine SE jeste da se Euleksu obezbede veći resursi i kapaciteti za tu istragu kako bi ona bila potpunija i bolja i da se proširi na lidere OVK - kaže Ivanji.

Opširnije u štampanom izdanju.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.