Najnovije vesti
Vesti Politika
Rezolucija može da usmeri istragu na Tačija

Rezolucija može da usmeri istragu na Tačija

BEOGRAD - Euleks danas dobija političku podršku Saveta Evrope da proširi svoju istragu o trgovini organima i na Hašima Tačija, aktuelnog premijera Kosova. Ta preporuka sastavni je deo rezolucije o izveštaju o trgovini organima Dika Martija, o kojoj danas glasa Parlamentarna skupština Saveta Evrope. Ne postoji nijedna indicija koja bi ukazala na to da rezolucija može da se relativizuje amandmanima ili neusvajanjem. Toga nema čak ni u kuloarima SE - otkriva za “Blic” Željko Ivanji, član srpske delegacije u Savetu Evrope.

110404_0211-savet-evrope-foto-afp
110404_0211-savet-evrope-foto-afp
U Savetu Evrope naša delegacija očekuje povoljan izveštaj
U Savetu Evrope naša delegacija očekuje povoljan izveštaj

Preporuka SE, kako napominje, neće glasiti: ”Pokrenite istragu protiv Tačija”, već će samo dati mandat i podršku Euleksu da svoj posao odradi do kraja i proširi istragu na sve pomenute u tom izveštaju, bez obzira na njihovu političku poziciju. Tako, međutim, ne misli i Jelko Kacin, evropski izvestilac za Srbiju. Čak i ako nacrt rezolucije bude usvojen danas u Strazburu, on ne očekuje da će Euleks proširiti istragu na Tačija.

- Video sam Martijev odgovor tužiocu Euleksa, koji je tražio od njega dodatne informacije i dokaze. Iz odgovora koji je dao očigledno je da se Marti povlači i da u ovoj fazi nije realno očekivati da pomogne istragu o Tačiju sa konkretnim dokazima. Marti nema te dokaze i to će se danas pokazati i u raspravi.

Ivanji insistira na tome da je Kacinova izjava potpuno pogrešna i da ni u kom slučaju ne oslikava stanje u Parlamentarnoj skupštini SE. On kaže da ne treba niko da podnosi dokaze da bi istraga bila otvorena, jer glasanje SE nije sudski proces.

- Ima li ili ne dovoljno dokaza, nije ni moje, ni Kacinovo, ni poslanika SE. To je stvar na koju treba odgovor da daju istražni organi. A zahtev Parlamentarne skupštine SE jeste da se Euleksu obezbede veći resursi i kapaciteti za tu istragu kako bi ona bila potpunija i bolja i da se proširi na lidere OVK. Ako to sutra bude izglasano, kao što očekujemo, teško je poverovati da neko neće da postupi prema preporuci tela koje ima najveći ugled po pitanju ljudskih prava u Evropi - kaže Ivanji.

Da će Euleks, ukoliko rezolucija bude usvojena, morati da pokrene istragu i utvrdi da li je to kriminalni posao ili deo politike za stvaranje Kosova, ubeđen je i Vojin Dimitrijević, predsednik Beogradskog centra. Ukoliko nacrt rezolucije bude prihvaćen, to će, smatra on, rezultovati pritiskom na otvaranje istraga. Države koje su priznale nezavisnost Kosova izvršiće pritisak u tom slučaju na kosovske nadležne organe, a one koje nisu priznale nezavisnost zahtevaće to od organa koji upravljaju Kosovom - Euleksa i Unmika. To, međutim, ne znači da će ona odmah rezultovati istragom i protiv Tačija, kaže on.

- Izveštaj je verodostojan i pogodio je tačno u živac - izjavio je Marti u intervjuu švajcarskoj štampi.

Žestoka reakcija na njegov izveštaj ostavila je, prema pisanju štampe, tragove na Martiju.

- Nije zadovoljstvo biti optužen za lažova i nacistu - rekao je on povodom izjave Tačija, koji je švajcarskog poslanika uporedio sa Jozefom Gebelsom.