Prištinske vlasti u vakuumu, Tačija optužuju da odlaže izbore

Izvor: RTS, 25.Jul.2019, 10:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prištinske vlasti u vakuumu, Tačija optužuju da odlaže izbore

Analitičari u Prištini ocenjuju da kosovski predsednik Hašim Tači namerno odlaže konsultacije i odluku o novim izborima, ukazujući da nije povukao nikakve poteze da se konsultuje sa političkim strankama nakon ostavke Ramuša Haradinaja na mestu premijera.
Analitičari kažu da još nije sigurno da li će biti formirana nova >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << vlada, što je opcija koju predviđa i Ustav, ili će biti raspisani novi izbori.

Smatra se da je druga mogućnost verovatniji scenario s obzirom na to da su šanse vrlo male da se koalicioni partneri slože oko novog kandidata koji će zameniti Haradinaja.
Sve političke partije su saopštile da podržavaju ideju o organizovanju vanrednih izbora, ali je zamenik predsednika vladajuće Demokratske partije Kosova (DPK) Džavit Haljiti stava da prevremeni izbori Kosovu nikada nisu doneli nikakvo dobro.
"Ne postoji ništa zvanično, ali mislim da smo uništili Kosovo u svakom trenutku kada smo održali prevremene izbore i nismo rešili nikakav problem u interesu Kosova", rekao je Haljiti listu Zeri.
List Koha ditore navodi, pozivajući se na svoje izvore, da Tači čeka da u Demokratskom savezu Kosova završe unutarstranačke izbore, zakazane za treći avgust.
"On čeka da se održi Generalna konvencija DSK", rekao je izvor lista, iako niko iz Tačijeve kancelarije nije to potvrdio niti demantovao.
Vjosa Osmani iz DSK izjavila je da događaji u njihovoj stranci ne bi trebalo da se tiču Hašima Tačija.
"Predsednik bi trebao da izvrši svoju ustavnu dužnost i raspiše nacionalne izbore, što je pre moguće", rekla je Osmani.
Haradinaj planira da sazove novu, redovnu sednicu vlade 
Dok Tači okleva da preduzme korake radi sređivanja institucionalnog vakuuma, Haradinaj planira da za sutra sazove novu, redovnu sednicu vlade, za koju mediji u Prištini tvrde da će biti "neustavna".
Dok analitičari ukazuju da je prema slovu Ustava u slučaju ostavke premijera, obaveza predsednika da imenuje novog mandatara u konsultaciji sa vladajućom većinom, Haradinajev stranački funkcioner i predsednik opštine Đakovica Ardijan Đini tvrdi da Ustav predviđa da Kosovo ne bi trebalo da bude ni dan ili sat bez vlade i premijera, dok ne bude izabrana nova.
"Ovaj ustavni princip važi u čitavom svetu pa i za Kosovo. Jer, ako vlada nema odluke u samo jednom danu, sve institucije bi bile blokirane, opštine, sudovi, agencije, sve", napisao je Đini.
Haradinaj je u zvaničnom pismu svoje ostavke poslatom skupštini i poslanicima naveo da će obavljati dužnost premijera sve do izbora nove vlade.
Nije, međutim, naveo koje, da li vlade koju bi u sadašnjem sastavu vodila nova ličnost ili vlade formirane nakon vanrednih izbora.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mediji u Prištini: Tači namjerno odlaže raspisivanje izbora

Izvor: Nezavisne Novine, 25.Jul.2019

PRIŠTINA - Politički analitičari ocijenili su da predsjednik Kosova Hašim Tači namjerno odlaže raspisivanje novih izbora i da nije učinio nikakve korake da se konsultuje sa političkim strankama nakon ostavke Ramuša Haradinaja.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Tači počinje konsultacije sa strankama sledeće nedelje

Izvor: RTS, 25.Jul.2019

. Kosovski predsednik Hašim Tači počeće konsultacije sa političkim strankama sledeće nedelje, kako bi se prevazišlo stanje nastalo ostavkom Ramuša Haradinaja na mestu premijera.

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.