Prištinska diplomatija na dva koloseka, Tači s Ramom, Haradinaj sa Metom

Izvor: RTS, 21.Maj.2019, 15:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prištinska diplomatija na dva koloseka, Tači s Ramom, Haradinaj sa Metom

Kosovski predsednik i premijer, Hašim Tači i Ramuš Haradinaj sastali su se, odvojeno i u različitim gradovima, sa predsednikom i premijerom Albanije, Iljirom Metom i Edijem Ramom u sklopu priprema za naredni veliki skup posvećen kosovskom problemu - pariskom samitu zakazanom za 1. jul.
Odnosi Tačija i Haradinaja već mesecima su u ozbiljnom procepu, pre svega zbog odbijanja premijera da ukine >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << takse za srpske proizvode, što su od Prištine u više navrata zatražili predstavnici SAD i Evropske unije.

"Kao i uvek, zadovoljstvo mi je da se sastanem sa premijerom Edijem Ramom. Razgovarali smo o političkoj aktivnosti na Kosovu, Albaniji i regionu, kao i o pripremema Kosova za samitu u Parizu", napisao je Tači na Fejsbuku, posle sastanka sa albanskim prmeijerom u Tirani.
Gotovo istovremeno, u Draču su se sastali Meta i Haradinaj, ali je i taj sastanak protekao bez obelodanjivanja detanja razgovora.

"Imao sam posebno zadovoljstvo ponovo podeliti mišljenje sa premijerom Ramušem Haradinajem u Draču o zajedničkim izazovima koji jačaju odnose između dve zemlje i zajedničku evropsku perspektivu", napisao je Meta na Fejsbuku.
Haradinaj je na istoj društvenoj mreži napisao da su Meta i on imali "jedinstvene stavove o temama značajnim za Kosovo i Albaniju".
Sastanak početkom jula u Parizu dogovoren je na nedavno održanom berlinskom samitu, koji su inicirali nemačka kancelarka i francuski predsednik, Angela Merkel i Manuel Makron, u istom formatu.
Odnos Rame i Mete, uprkos činjenici da su koalicioni partneri, sličan je rivalitetu između Tačija i Haradinaja.
 
Pogledaj vesti o: Hašim Tači

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.