Priština stoji iza dogovora sa Beogradom

Izvor: Vesti-online.com, 08.Dec.2011, 19:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Priština stoji iza dogovora sa Beogradom"

Premijer Kosova Hašim Tači izjavio je danas da on i njegova vlada u potpunosti stoje iza svih dogovora sa Beogradom postignutih u Briselu uz posredovanje Evropske unije i uz podršku SAD.

"Sad je čas da se sprovedu svi postignuti dogovori, jer će oni biti na snazi samo kad budu sprovedeni na terenu", rekao je Tači u intervjuu agenciji Beta, u Briselu.

Premijer Kosova Hašim Tači
>> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << />
izjavio je da sve koji su izbegli s Kosova poziva da "dođu na Kosovo u svoje kuće i imanja".

"Kosovo je svima dom, dom za sve nas koji treba da živimo zajedno. Ja jamčim za bezbednost i početak novog života", rekao je Tači agenciji Beta i time odgovorio na pitanje kako gleda na činjenicu da

nisu rešeni krupni problemi iz prošlosti poput sudbine, prema

podacima srpske vlade, više od 200.000 izbeglica Srba i drugih lica s Kosova.

Kosovski premijer je rekao da se "ne treba usredsređivati na brojke, već na standarde".

Ali je podvukao da "u svakom slučaju", on "sve one koji su s Kosova poziva da dođu na Kosovo u svoje kuće i imanja".

"Želim da verujem da je Beograd spreman da sprovede ta rešenja", dodao je kosovski premijer.

Kada je reč o regionalnoj saradnji, Tači kaže da će Kosovo "uvek podržavati evropska rešenja za probleme".

"Tu su dobri susedski odnosi Kosova i Srbije od presudne važnosti za mir, napredak i stabilnost regiona i evropsku budućnost obe naše zemlje, kako Kosova, tako i Srbije", istakao je on na pitanje koji su konkretni predlozi kosovske vlade za dogovor s Beogradom o regionalnom predstavljanju Kosova.

Na pitanje da li, u slučaju da dođe do dogovora o regionalnom predstavljanju Kosova, vlada u Prištini očekuje i neku "nagradu" u vidu početka dijaloga s EU o viznoj liberalizaciji ili sklapanju trgovinskog sporazuma, Tači je uzvratio da je "uveren" da Kosovo ulazi "u novu istorijsku fazu odnosa s EU".

"Sad imamo jasnu i konkretnu platformu za dijalog o viznoj liberalizaciji, trgovinskim odnosima i našem budućem uključivanju u Evropsku banku za obnovu i razvoj(EBRD)", rekao je.

"A, na vaše pitanje da li očekujem 'nagradu', želeo bih da podvučem da mi to zaslužujemo... To je trebalo da se ostvari još 2009, ali je odloženo zbog izostanka jedinstvenog stava među 27 članica EU, budući da pet od njih nisu priznale Kosovo", dodao je kosovski premijer.

"Dakle to nije 'poklon' već je zasluženo i nadam se da će ovih pet (zemalja) uskoro to uvažiti i priznati Kosovo", naveo je Tači.

"Martijev izveštaj politički"

Premijer Kosova Hašim Tači izjavio je danas u Briselu da je izveštaj Saveta Evrope o trgovini ljudskim organima na Kosovu Dika Martija izrađen iz političkih

pobuda i da on, kao premijer i političar, ne može da daje ocene o istrazi koju vodi tužilac Euleksa Džon Vilijamson.

"Mislim da je široko poznato da je izveštaj Dika Martija sačinjen iz političkih pobuda, a ono jedino što ja hoću, jeste da pravosuđe obavi svoj posao i istražitelji imaju moju punu podršku", rekao je Tači agenciji Beta u Briselu.

Tači je ocenio da su pokušaji da se ponovo piše istorija protivni evropskim vrednostima.

"Sve što ja mogu da kažem kao premijer jeste da dajem svu svoju podršku i podršku institucija istrazi o tome... Pružam punu podršku pravdi", dodao je kosovski premijer.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.