Tači: Problem je u Beogradu

Izvor: B92, 18.Nov.2008, 03:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tači: Problem je u Beogradu

Beograd, Priština -- Kosovski premijer Hašim Tači izjavio je za B92 da dokument u šest tačaka o raspoređivanju misije Euleks nije prihvatljiv za Kosovo.

U ekskluzivnom intervjuu za emisiju B92 "Kažiprst", Tači je rekao da je misija Evropske unije prihvatljiva samo u skladu sa planom Martija Ahtisarija. "Dokument generalnog sekretara UN Ban Ki Muna u šest tačaka nije predlog međunarodne zajednice već predlog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Beograda i Priština ga ne prihvata u ovoj formi i sadržaju", kaže premijer Kosova.

On navodi da će Priština, ipak, prihvatiti Euleks na teritoriji Kosova i po uslovima koji nisu za nju povoljni, ali uz podršku Evropske unije i svih međunarodnih faktora.

"Euleks ima pun mandat i punu podršku svih međunarodnih mehanizama i dobro je prihvaćen od strane Prištine. Imamo tesnu saradnju, ali nećemo prihvatiti nove uslove za raspoređivanje Euleksa”, kaže Tači.

"Ali, ovo je i poruka da san Beograda o Kosovu treba jednom zauvek da umre. Oko suvereniteta i integriteta Kosova nikada neće biti nikakvih kompromisa sa Beogradom", kaže on.

"Za sva druga praktična pitanja spremni smo da razgovaramo. Aktuelne ideje Beograda identične su sa idejama Slobodana Miloševića”, dodaje kosovski premijer.

Tači je ponosan što je rukovodio Oslobodilačkom vojskom Kosova, kao i na njenu ulogu u oslobađanju zemlje.

"Trgovina organima izmišljotina"

Navode o trgovini organima 300 nestalih, uglavnom Srba i Roma, posle dolaska međunarodnih snaga Tači odbacuje, nazivajući ih izmišljotinama Karle del Ponte i Beograda kako bi se narušio ugled Kosova.

B92: Zar mislite da je Beograd u stanju da instruiše Karlu del Ponte i Hjuman rajts voč da lažu?

Tači: Ne bih rekao da ne može. Ja ne patim od paranoje, ali može se i to desiti.

B92: Ali niste spremni da istražujete ovaj slučaj?

Tači: Ovaj slučaj se istražuje.

B92: Vaše sudstvo radi na tome?

Tači: Domaći i međunarodni organi na tome rade.

B92: Dokle se stiglo u istrazi? Da li kao premijer znate?

Tači: Nisam istražitelj i tužilac, ja sam predsednik Vlade Kosova.

B92: Pitam da li ste se možda interesovali?

Tači: Jesam. I vi možete da dobijete te informacije od domaćih i međunarodnih organa. Sve je to čista izmišljotina.

Premijer Kosova je pozvao Srbe da se vrate u svoje domove, a one koji su im zauzeli stanove da ih oslobode, navodeći da za ekstremiste, bez obzira na nacionalnost, neće biti mesta na Kosovu.

Istovremeno, pozvao je i Srbiju da prizna Kosovo, što je, prema njegovim rečima, u interesu mira i stabilnosti i što će Srbiju, kako veruje, približiti Briselu.

Ceo razgovor sa Tačijem možete gledati na kanalu B92 na sajtu blip.tv.
Pogledaj vesti o: Hašim Tači

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Koha Ditore": Očekuje se odbacivanje plana UN

Izvor: Kurir, 17.Nov.2008, 13:37

PRIŠTINA, 17. novembra (Tanjug) - Svi su izgledi da plan od šest tačaka postignut između Ujedinjenih nacija i Beograda, dogovoren bez saglasnosti Prištine, bude odbačen, ali ima nagoveštaja da dogovor za raspoređivanje Euleksa može vrlo brzo da bude postignut na relaciji Priština-Brisel, piše...

Nastavak na Kurir...

Frid došao u pomoć Tačiju

Izvor: Glas javnosti, 18.Nov.2008

PRIŠTINA - Predsednik i premijer Kosova Fatmir Sejdiju i Hašim Tači sastali su se juče po podne sa zvaničnikom američkog Stejt departmenta Danijelom Fridom. Sejdiju i Tači sastali su se sa zamenikom američkog državnog sekretara za politička pitanja Danijelom Fridom u kabinetu predsednika Kosova...Frid...

Nastavak na Glas javnosti...

Ni Frid nije uspeo da ubedi Prištinu

Izvor: Mondo, 18.Nov.2008

Zvaničnici Kosova ni posle drugog dana razgovora sa predstavnicima SAD i EU nisu prihvatili predlog od šest tačaka generalnog sekretara UN Ban Ki-Muna, ali su ponovili da podržavaju brzo razmeštanje Euleksa na Kosovu.

Nastavak na Mondo...

Kosovske vlasti ponovo odbacile plan o šest tačaka

Izvor: Blic, 18.Nov.2008

Kosovski predsednik Fatmir Sejdiu saopštio je danas da su kosovske institucije odbacile plan o šest tačaka za razmeštanje Euleksa i da se zalažu za raspoređivanje misije EU u skladu sa kosovskim zakonima. Evropska unija neće promeniti svoje planove o početku rada Euleksa početkom decembra, bez...

Nastavak na Blic...

Kosovski vrh zvanično odbacio plan UN u šest tačaka

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Nov.2008

PRIŠTINA - Kosovski predsednik Fatmir Sejdiu saopštio je da su kosovske institucije odbacile plan u šest tacaka za razmeštanje Euleksa i da se založu za raspoređivanje misije UN u skladu sa kosovskim zakonima...Sejdiju je, kako je javila Radio televizija Kosova, pročitao saopštenje koje sadrži...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Priština ne pristaje na UN-ovih šest tačaka

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 18.Nov.2008

Zvaničnici Kosova ni nakon drugog dana razgovora s predstavnicima SAD i EU nisu prihvatili prijedlog od šest tačaka generalnog sekretara UN Ban Ki-Moona, ali su ponovili da podržavaju brzo razmještanje Eulex-a na Kosovu. Američki podsek ..

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Hašim Tači legao na rudu

Izvor: Kurir, 19.Nov.2008, 11:37

PRIŠTINA - Hašim Tači konačno je popustio pod pritiscima iz Vašingtona. Prištinski premijer je posle razgovora s američkim diplomatom Danijelom Fridom, iako to javno nije priznao, pristao na šest tačaka koje je predložio Ban Ki Mun i na takozvanu "meku autonomiju" severnog Kosova.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.