Kosovske vlasti ponovo odbacile plan o šest tačaka

Izvor: Blic, 18.Nov.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovske vlasti ponovo odbacile plan o šest tačaka

Kosovski predsednik Fatmir Sejdiu saopštio je danas da su kosovske institucije odbacile plan o šest tačaka za razmeštanje Euleksa i da se zalažu za raspoređivanje misije EU u skladu sa kosovskim zakonima. Evropska unija neće promeniti svoje planove o početku rada Euleksa početkom decembra, bez obzira na odbijanje Prištine, saznaje Tanjug.



Sejdiju je, kako je javila Radio televizija Kosova (RTK), pročitao saopštenje koje sadrži četiri tačke, nakon tročasovnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zajedničkog razgovora američkog državnog zvničnika Danijela Frida, šefa međunarodne civilne kancelarije Piter Fejta, sa kosovskog predsednikom i premijerom Hašimom Tačijem.

"Zalažemo se za što brže razmeštanje Euleks-a na Kosovu u skladu sa mandatom koji je predviđen deklaracijom o nezavisnosti, dokumentom predsednika (Martija) Ahtisarija, kosovskim ustavom, kosovskim zakonima, zajedničkom akcijom iz februara 2008. i pozivom koji su Euleksu uputile kosovske institucije", navodi se u prvoj tački.

U drugoj tački se navodi da "kosovske institucije u potpunosti odbijaju dokument od šest tačaka", a u trećoj da će "kosovske institucije blisko sarađivati sa Euleksom na čitavoj teritoriji Kosova na osnovu pomenutih dokumenata i uz poštovanje suvereniteta i integriteta Kosova". U četvrtoj tački predloga, koji je pročitao Sejdiu, ističe se da će "kosovske institucije kao i uvek sarađivati sa SAD, EU i NATO".

Američki državni podsekretar Danijel Frid je sinoć i danas razgovarao sa kosovskim rukovodstvom o razmeštanju Euleksa. Frid je kazao da tačke koje je predstavio predsednik Sejdiu predstavljaju dobru osnovu za napredak. On je najavio da će odmah otputovati u Ženevu kako bi razgovarao sa zvaničnicima UN o načinu za napredovanje.

"Otputovaću u Ženevu kako bih se sastao sa Allenom Le Roaom iz UN da bismo dogovorili buduće korake. Hteo bih da kažem da imamo dobru osnovu za produktivan napredak," rekao je Frid i ocenio da su pregovori o razmeštaju Euleksa, postavljanjem uslova kosovskih zvaničnika, ušli u novu fazu.

EU: Euleks u decembru na Kosovu

Evropska unija ne menja svoje planove o početku rada Euleksa početkom decembra, bez obzira na odbijanje Prištine da pristane na plan UN o rekonfiguraciji UNMIK-a , preneli su danas Tanjugu izvori u kancelariji visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijera Solane.

"Razgovori se nastavljaju, a planovi ostaju nepromenjeni u vezi funkcionisanja misije od početka decembra", istakli su ti izvori.

Oni nisu želeli da se izjasne o odbijanju Prištine predloga UN o šest tačaka, kao ni o predloženoj deklararaciji u četiri tačke, koju su danas izneli lideri kosovskih Albanaca.

"Svi naši razgovori su zasnovani na Zajedničkoj akciji EU o slanju misije Euleks, usvojenoj u februaru, bez obzira šta se između sebe dogovaraju UN, Amerikanci, Rusi, Beograd ili Priština, a razmeštanje Euleksa se nastavlja neometano na Kosovu", preneto je Tanjugu.

Tači: Prihvatićemo uslove nepovoljne po Prištinu zbog EU

Premijer Kosova Hašim Tači rekao je da će Priština prihvatiti Euleks na teritoriji Kosova i po uslovima koji nisu za nju povoljni, ali uz podršku Evropske unije.

"Priština podržava Euleks na Kosovu, ali ne sa spornih šest tačaka plana generalnog sekretara UN. Ukoliko se ta priča (o šest tačaka) završi napovoljno po Prištinu, mi ćemo je prihvatiti, ali ne zbog Beograda, već uz podršku EU", kazao je Tači za Radio B92.

On je istakao da na Kosovu neće postojati paralelne strukture vlasti i da Beograd mora da shvati da nema ingerencije na Kosovu jer je ono nezavisna država.

"San Beograda o Kosovu treba jednom zauvek da umre. Ideje sadašnje vlasti o tome se ne razlikuju od ideja Slobodana Miloševića i one ne rešavaju probleme, već stvaraju nove", istakao je Tači i dodao da bi voleo da sarađuje sa legitimnim vlastima u Srbiji, ali da neće biti nikakvog dijaloga sa Beogradom o suverenitetu Kosova.

Tači je istakao i da ga ne zanima priča o podeli Kosova.

Navode o trgovini organima na Kosovu, koje je prvo iznela bivša tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte, Tači je nazvao izmišljotinama Beograda smišljenim da se ugrozi ugled Kosova.

On je pozavo Srbe da se vrate na Kosovo i garantovao im sva prava i povratak njihove imovine.

"Za ekstremiste, bez obzira koje su nacionalnosti, neće biti mesta na Kosovu", kazao je Tači.

Tači, za kojim su srpski organi raspisali poternicu zbog navodnih zločina počinjenih tokom rata na Kosovu, rekao je da je ponosan što je rukovodio Oslobodilačkom vojskom Kosova i misijom koju je ona završila na oslobađanju celog Kosova i "da ima još sto života u toj stvari ne bi ništa promenio".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.