Mogerini : Realne šanse za sporazum Beograda i Prištine narednih meseci

Izvor: Večernje novosti, 03.Sep.2018, 16:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mogerini : Realne šanse za sporazum Beograda i Prištine narednih meseci

Verujem da postoji realna šansa da predsednici Vučić i Tači mogu postići sporazum o svim otvorenim pitanjima između narednih meseci, rekla je Mogerini u obraćanju ambasadorima EU u Briselu Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini izjavila je danas da veruje da postoji realna šansa za postizanje sveobuhvatnog, pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije narednih meseci."Verujem >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << da postoji realna šansa da predsednici (Aleksandar) Vučić i (Hašim) Tači mogu postići sporazum o svim otvorenim pitanjima između Beograda i Prištine, sveobuhvatan, pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa dve strane, sporazum koji je u potpunosti u skladu sa međunarodnim pravom i koji može doprineti stabilizaciji čitavog regiona", rekla je Mogerini u obraćanju ambasadorima EU u Briselu.Mogerini je rekla da EU mora da "nastavi rad na Balkanu i sa Balkanom sa odlučnošću, istrajnošću i tvrdoglavošću" dodajući da je "prošla godina bila neverovatno intenzivna" da će "naredni meseci biti još više odlučujući".PROČITAJTE JOŠ: Vili Vimer piše za “Novosti”: Ko to hoće da vidi poniženu Srbiju?"Dopustite da se poigram sa datumima jer se iduće godine, 2019. navršava 20 godina od rata na Kosovu: verujem da je vreme da se konačno okonča taj ukob. Dakle, verujem da moramo učiniti sve što možemo zajedno sa partnerima u Evropi, regionu i na međunarodnoj sceni, počev od Saveta bezbednosti UN, da podržimo pregovore kroz dijalog i unutar međunarodne zajednice", rekla je Mogerini.Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost je podsetila i da je pred leto postignut sporazum Atine i Skoplja i da se za nekoliko nedelja održava referendum o tome, kao i da će naredna godina biti intenzivna godina za pripreme otvaranja pristupnih pregovora s Makedonijom i Albanijom."Te prilike se moraju iskoristiti sada - ova godina je ta godina. Nije reč o ustupku, to je u interesu evropskih građana, kako unutar EU tako i izvan nje. Na Balkanu je danas vrlo jasno da je EU referentna tačka. I dopustite da kažem svima onima koji se plaše da su druge snage sve prisutnije u regionu - kadgod smo mi prisutni u regionu, za druge nema mesta", dodala je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost.FEDERIKA MOGERINI SE NEĆE KANDIDOVATI ZA NOVI MANDAT 2019. GODINEŠefica evropske diplomatije Federika Mogerini izjavila je danas u Briselu da se neće kandidovati za novi mandat 2019. godine.Bivša italijanska ministarka spoljnih poslova, koja je bila uključena u pregovore s Iranom o nuklearnom programu, izjavila je da želi da "ostavi kuću urednu" svom nasledniku posle mandata koji ističe u oktobru 2019, kao i ostalim zvaničnicima u Evropskoj komisiji."Imamo još mnogo toga da uradimo ove godine. Najpre treba da očuvamo ono što smo do sada postigli", rekla je ona otvarajući godišnju konferenciju ambasadora pri Evropskoj uniji u Briselu.
Pogledaj vesti o: Hašim Tači,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Večernje novosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučić i Tači u Briselu o konačnim opcijama za sporazum

Izvor: Nezavisne Novine, 03.Sep.2018

BRISEL - Definisanje zajedničke osnove budućeg pravno obavezujućeg sporazuma o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine biće osnovna tema razgovora predsjednika Aleksandra Vučića i Hašima Tačija na sastanku 7. septembra u Briselu, saznaje Tanjug u Briselu.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Mogerinijeva: Srbija i Kosovo imaju realnu šansu da zaključe sveobuhvatni i pravno obavezujući sporazum

Izvor: Vostok.rs, 03.Sep.2018

"Srbija i Kosovo imaju realnu šansu da zaključe sveobuhvatni i pravno obavezujući sporazum", izjavila je šef diplomatije EU Federika Mogerini.. . "Predsednici Vučić i (ratni zločinac i vođa separatističkih vlasti u Prištini) Tači imaju realnu šansu da postignu sveobuhvatni i pravno obavezujući...

Nastavak na Vostok.rs...

Tači: Junker podržava postizanje sporazuma sa Beogradom

Izvor: N1 televizija, 03.Sep.2018

Predsednik Kosova Hašim Tači objavio je da predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker podržava postizanje sporazuma o normalizciji odnosa Beograda i Prištine, kao suštinskog preduslova za dugoročni mir na Balkanu i otvaranje evroatlanske perspektive...Tači je na svom fejsbuk profilu napisao...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.