Kurti: Želi se stvoriti utisak da Tači neće ići sam na razgovore

Izvor: NoviMagazin.rs, 03.Sep.2018, 22:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kurti: Želi se stvoriti utisak da Tači neće ići sam na razgovore

Predsednik Samoopredelenja Aljbin Kurti izjavio je danas da je cilj donošenja odluke o formiranju pregovaračke ekipe Kosova da se stvori utisak da predsednik Kosova Hašim Tači neće ići sam u Brisel na razgovore o normalizaciji odnosa sa Srbijom.

Kurti je rekao da je iznenađen odlukom o formiranju pregovaračke ekipe Kosova, da ne razume šta se događa, ali da to ne znaju ni oni koji su formirali >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << tu ekipu, ali da je cilj da se stvori utisak da Tači neće ići sam na razgovore u dijalogu o normalizaciji odnosa sa Srbijom.Upitan šta će stranka na čijem je čelu preduzeti ako rezultat dijaloga bude promena ili redefinisanje granica, Kurti kaže da nije dovoljno građansko bez parlamentarnog suprostavljanja i obratno.

"To tim pre što Tači neće odustati od lične avanture koju je preduzeo. Zbog njegovog delovanja protest postaje neophodan i o tome razgovaramo sa Demokratskim savezom Kosova i drugim članovima opozicije", kazao je Kurti za TV7.

Samoopredelenje se suprostavlja razmeni teritorija.

"Dijalog o razmeni teritorija je bliži ratu nego miru. Svedoci smo da je u Preševskoj dolini povećano prisustvu srpske žandarmerije. U trenutku kada govoriš o teritorijama treba da misliš o snagama koje imaš na toj teritoriji, ili si naivan ili si deo agende protivnika", kazao je Kurti.

Po njemu, iluzija je očekivati da će Srbija dati Preševsku dolinu, a da zauzvrat ne dobije sever Kosova.

Vlada Kosova usvojila je danas odluku da se na čelu ekipe za pregovore sa Srbijom na najvišem nivou imenuje zamenik premijera i predsednik Socijademokratske inicijative Kosova Fatmir Ljimaj, potvrdio je premijer Kosova Ramuš Haradinaj na konferenciji za medije nakon sednice Vlade.

Članovi takozvane Ekipe jedinstva su zamenik premijera i zamenik šefa pregovaračke ekipe Kosova Enver Hodžaj, zamenik premijera i ministar spoljnih poslova Kosova Bedžet Pacoli, zamenik premijera Dradan Gaši, ministar javne uprave Mahir Jagdžilar i šef kabineta premijera Avni Arifi. Članovi Ekipe jedinstva su i predstavnici opozicionih stranaka, stručnjaci i predstavnici civilnog društva čija imena nisu označena u odluci.

Predsedništvo Skupštine Kosova odlučilo je da se sutra, u utorak, održe dve vanredne sednice Skupštine.

Na prvoj treba da bude usvojena odluka o sastavu Ekipe jedinstva, dok je na dnevnom redu druge vanredne sednice ;koja počinje u deset sati razmatranje i donošenje rezolucije kojom će se predsedniku Kosova Hašimu Tačiju zabraniti da "na sto" u razgovorima o normalizaciji stavi pitanje granica.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.